КрасотаЛично

Камъчета и блясък в косата за празничната нощ

Наско Папазов е фризьор от 14 години. Споделя, че за това време професията се е променила много.

Хората я приемат като артистична работа, а не просто като поддържане и подрязване на връхчета. Клиентките, с които работи, са склонни да правят експерименти. Доста често той е този, който взема решение за визията им. Обсъждат идеята и пристъпват към действие.

Попитахме го какво обичат жените и какви са тенденциите за 2020 г.

 

Коя е най-предпочитаната процедура?

– Процедурите тип балеаж и терапиите за грижа.

А кои са терапиите, препоръчителни за зимния сезон?

– Косата трябва да бъде обгрижвана постоянно, независимо от сезона. Има различни продукти. Като цяло обаче има три задължителни стъпки – трябва да бъде правилно измита, да се сложи правилната маска (вана) и не трябва да забравяме термозащитата, която ни пази при сушене. Разбира се, могат да се правят още неща – да се използва UV защита, серуми, масла. Те обаче трябва да бъдат преценени и препоръчани от фризьор-експерт, за да се избегне рискът от лошата преценка.

Трябва ли да се посъветваме със специалист преди да си купим домашна грижа?

– Да, домашната козметика трябва задължително да бъде определена от специалист. Купувайки си продукт от магазина ние избираме според определени критерии – цвят на опаковката, съдържание, аромат. Няма как един клиент да знае от какво точно има нужда. Например, повечето жени смятат, че косата им е увредена. Но не е така. Затова ние предлагаме да бъде направена диагностика, която преценява състоянието на косъма. Фризьорът може да прецени дали има нужда от намесата на дерматолог, ако е налице проблем със скалпа.

Какви са тенденциите при цветовете?

Изключително актуални са студените цветове. Наблюдаваме монохромни оцветяване, което ще рече, че в една коса трябва да се преплитат няколко цвята, но те да бъдат в унисон. Или само студени, или само топли.

Nude blonde цветовете са много голям хит.

Блондинките са предпочитани от нас фризьорите. Но брюнетките са на почит през този сезон.

А по отношение на прическите?

– Българката стана доста смела. Всяка втора клиентка влиза в салона за по-къса визия. Дължините до раменете са доста модерни при нас. В световен мащаб много звезди дадоха тон на тази тенденция. Дори една Моника Белучи отряза буклите си. За първи път виждам българката да следва така смело тенденциите.

Какво би препоръчал за наближаващите празници?

– Блясъкът няма да ни подмине. Той е навсякъде около нас. В украсата, върху елхата, при бижутата, тоалетите. Ще го има и при косите. Например, марката Kerastase разработи специална грижа, насочена да даде огледален блясък на мечтаната коса. Няма да имаме матови коси. Нито тъмни дрехи. Дрехите са цветни, пастелни.

Момент от събитието Есен-Зима 2019-2020 на L’Oréal Professionnel.

Имаше един момент, в който аксесоарите за коса с перли бяха голям хит?

– Да, аксесоарите са на почит в световен мащаб. Дамите все по-често ги използват. През миналия сезон бяха актуални перлените украшения. Сега украшенията са с камъчета или с панделки.


Текст: Веселина Петрова

снимки: L’Oreal, кадри от събитието Есен-Зима 2019-2020 на L’Oréal Professionnel.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *