Марин Льо Пен и нейната „Франция преди всичко“

Марин Льо Пен е на 53. Дъщеря е на Жан-Мари льо Пен – основателят на крайнодесния Национален фронт.

След първия неуспех през 2012 г., тя отстранява баща си от партията, заради скандални изявления, преименува я на Национален сбор и вади от програмата искания като отказ от еврото и излизане от ЕС.

Обещава да осигури на френския народ повече пари – на фона на жестоката инфлация и скачането на цената на живот.

Френските медии отбелязват, че Марин е смекчила много своето поведение. Сменила е цвета на косата, по време на официалните си срещи се държи мило, демонстрира любов към градинарството и… котките.

Когато е на 8 г., семейството й става обект на нападение. Мишената е баща й, а престъпникът така и не е заловен. По-късно Марин споделя, че фамилията й е пречила много в живота.

Появява се на бял свят на 5 август 1968 г.. Завършва право.

Не поддържа съществуването на ЕС. Иска френското законодателство да стои над европейското. Но защитава правото на жените да правят аборт и праватата на ЛГБТ общността.

Била е омъжена два пъти, има два развода и три деца – от първия си съпруг.

Мнозина определят част от изказванията й като националистически и ксенофобски. Според нея, жените, които искат да носят кърпи на главата по религиозни причини, е по-добре да отидат да живеят в държава,  която съответства на начина им на живот.

Защитава тезата, че само французи трябва да имат достъп до социалните услуги в страната, както и че французите трябва да имат приоритет при получаването на работа и общински жилища.

Мотото на Марин – „Франция преди всичко“, често е сравнявано с тръмповата фраза – America first, която бившият американски президент използва през 2016 г.

„Аз съм патриот. Правя каквото е необходимо за французите“.

Льо Пен активно използва недоволството на населението, предизвикано от повишените цени и данъците, посещава малките градчета, разговаря с хората…

В случай, че спечели, Марин обещава да отмени подоходното облагане за хората под 30-годишна възраст, да увеличи пенсиите, както и да направи възможно пенсионирането на 60 г. за хората с 40 години трудов стаж.

Казват, че хората, които гласуват за Льо Пен са предимно млади, със средно образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.