ЛицаНовинки

Марк Зукърбърг на 40: Най-големият риск е да не поемеш риск

Марк Зукърбърг, създателят на фейсбук, днес има рожден ден. Роден е през 1984 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк.

Родителите му са Карън – психиатър, и Едуард – зъболекар, и има корени от Германия, Австрия и Полша. Марк и трите му сестри Ранди, Дона и Ариел са отгледани в Добс Фери, Ню Йорк.

В гимназията Ардсли е отличен ученик в часовете по класика. След това се премества в колежа Филипс Екситер Академи, където печели награди в областта на естествените науки (математика, астрономия и физика) и отново по класически науки.

Марк е и капитан на отбора по фехтовка. В колежа е известен с рециталите си на известни епични поеми като „Илиада“.

През септември 2002 г. постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет).

На парти по време на втората му година в университета той среща Присила Чан, американка с китайски корени, която впоследствие става негова приятелка.

Доста по-късно, през септември 2010 г. Чан, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зъкърбърг в къща под наем в Пало Алто.

Всичко започва в малкото общежитие в Харвард през 2004 година, когато той пуска Thefacebook онлайн.

Изграждането и управлението на най-успешната социална мрежа в света се превръща в мисията на живота му. През 2012 година Facebook достига един милиард потребители – не е зле за човек, който още не се е дипломирал.

Днес той не обича да се показва в обществото, както всъщност винаги е било. Обича да прекарва времето си с приятели, които го наричат “Зук”, със съпругата си д-р Присила Чан и децата им, с роднините си.

Тази година Зукърбърг стана татко за трети път. 38-годишният изпълнителен директор на Meta и съпругата му Присила Чан посрещнаха в семейството Аурелия Чан Зукърбърг.

Повече от една седма от населението на Земята е регистрирано в направената от него социална мрежа.

Затова ви предлагаме няколко негови цитата, публикувани на различни места – в американското списание Entrepreneur, книга, посветена на него…

„Всяка година си поставям по едно ново лично предизвикателство. Това е добър начин да изпитвам различни неща, които обикновено не правя, и да предизвиквам собствените си възможности.“

„Въпросът не е „Какво искаме да знаем за хората?”. Той е „Какво искат хората да кажат за себе си?”.

„Най-големият риск е да не поемеш риск. В свят, който се променя много бързо, единствената стратегия, която гарантира провал, е да не поемаш рискове.”

„Да имаш мисия и да правиш бизнес са две неща, които вървят ръка за ръка. Истина е, че основното нещо, което ме вдъхновява да работя, е моята мисията.“

„Към всички мои приятели, които имат по-малки братя или сестри, постъпващи в колеж или гимназия – моят единствен съвет е: научете се да програмирате.“

„Хората могат да бъдат много умни или да иматневероятни умения. Ако обаче не вярват истински в нещо, няма да ряботят здраво за него и няа да успеят.”

„Не искам Facebook да бъде американска компания. Не искам да бъде онази компания, която разпространява само американски ценности по света… Моето мнение е, че трябва да бъде много чувствителни в културно отношение и да разбираме начина, по който хората наистина мислят.”

„Целта ми никога не е била просто да създам компания. Много хора бъркат. Те мислят, че ме е грижа само за приходите, за печалбата. Да не бъдеш „просто компания“, за мен означава да изградиш нещо, което реално ще промени света“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *