ЛюбопитноМистериозни истории

Маркова механа – българският Бермудски триъгълник

Над прохода Траянови врата се случват странни неща – изчезват хора, появяват се митични създания, самолети се разбиват без обяснима причина… Някои казват, че мястото е обитавано от самодиви, други, че в него властва висша сила, трети, че е прокълнато…

Крепостта Маркова механа или Траянови врата е една от най-популярните исторически забележителности у нас. Намира се близо до град Ихтиман.
Предполага се, че старинното укрепление датира още от първите векове на новото хилядолетие (около III в.).
Крепостта е кръстена на прочутия византийски император Траян, управлявал през I век. Съществува красива легенда, която разказва, че Траян имал магарешки уши и убивал всеки бръснар, който ги видел. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, защото е едно на майка и баща и императорът се съгласил. Момъкът обаче започнал да боледува. Тогава стара баба му казала да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът: „Цар Траян има магарешки уши.“. Траян пък построил прохода и поставил там охрана, която не трябвало да пуска никой, за да не му видят слуховите органи.
Най-вероятно обаче предназначението на форта било да пази границата между Тракия и Македония.

През вековете местността е имала различни имена

Наричали са я Царски проход, Царски врата, а по-късно и Български проход. Сред населението е известна и като Маркова механа или Калето.
През 1985 година наши археолози, начело с проф. Димитрина Джонова, започват разкопки. Разкрита е монументална сграда – гарнизон с просторен вътрешен двор, открит приземен етаж, 6 входа и 3 вътрешни кули, направени от камъни и 5 реда плоски тухли. От западната страна има две островърхи кули, а на юг са запазени останки от стари градежи, вероятно крепостни съоръжения с диаметър 30 метра и дебелина на зида 2 м. Под крепостта се е намирало уникално водно съоръжение с подземен тунел, дълъг 60 крачки, който водел до подземен извор. За този тунел се пишат всякакви истории – включително, че строежът му е свързан с посещения на представители на извънземна цивилизация.

Мястото има кървава история от столетия

Именно тук войската на цар Самуил удържа най-голямата победа над византийския император Василий II през 986 година. Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците.
Мнозина вярват, че повечето странни явления, които се случват, са свързани именно с пролятата кръв на стотиците невинни хора.

Преди 50-те мястото било набедено за свърталище на самодиви

Преди 1950 г. живеещите в селата Горно и Долно вършило (община Септември, област Пазарджик) минавали край Маркова механа на път за Костенец, Самоков и Ихтиман, където продавали богатата си продукция от грозде и череши. Вечер, когато се стъмвало, се чували странни звуци и гласове, песни.
Постепенно в двете села тръгнала мълвата, че това са самодиви. В народното съзнание самодивите са неземно красиви създания, в повечето случаи враждебно настроени. Те живеели в планините и само нощем слизали в ниското, край пътя, за да примамват пътниците, които срещат. Хората от селата започнали да се страхуват да минават по пътя. Повечето от тях бързали да се приберат, преди да се стъмни, а сутрин тръгвали на път, след като слънцето вече е огряло планината.
Очевидци разказват за отвлечени мъже, които след време се връщали по домовете си, но не приличали на себе си. Ходели като сенки и нищо не ги вълнувало… Никой от тях не искал да разкаже къде е бил и какво е правил във времето, в което го е нямало. Но се страхували от нещо.
Местните били убедени, че мястото е прокълнато.

През лятото на 1969 г. над прохода паднал самолет

По това време в държавата не се говорело за подобни инциденти и събитието било засекретено. Посветени в тайната били само хора от Държавна сигурност. Веднага било организирано издирване на катастрофиралата безмоторна машина. На борда на самолета имало само един пилот, който загинал. Издирвателната акция продължила цели четири денонощия. Тогава не е имало сателити, нито радари, с които да се засече последното местоположение на машината. Но пък и районът не е голям. Въпреки това изгорелият самолет бил открит едва на петия ден сутринта. Били намерени и овъглени останки от пилота. Експертите, заети с издирването, били изненадани, че се е стигнало до подобен фатален край, тъй като пилотът бил изключително опитен. Намерената на мястото на трагедията черна кутия показала, че той не е успял да овладее турбуленцията, появила се над Траянови врата, и въздушната яма буквално го е засмукала и свалила на земята. Необяснимото явление дало повод да се вземе кардинално решение – над мястото да не прелитат повече самолети. След трагедията районът около Траянови врата придобил популярност като българския Бермудски триъгълник.

Петима души изчезнали безследно

и в периода 1971–1973 г. Ангел Радев, Петър Свиленов, Стоян Димчев, Цонка Прометеева и Харалампи Бузев минали през прохода и никога повече не се върнали при семействата си. Отново се появила версията за намесата на самодиви и зли сили.
Според скептиците хората просто не са искали да се върнат по различни причини – семейни проблеми, дългове…
Някои специалисти пък споделили, че изчезванията могат да се дължат на силното енергийно поле на мястото, засечено с различни апарати.
Вечер около крепостта се чувало странно свистене. След проведени през 1975 г. проучвателни дейности обаче звукът престанал. Учените обясняват това с факта, че по време на проучването бил отпушен подземен тунел, около който явно се получавало завихряне на въздуха.

Маркова механа привлича почитателите на паранормалното

Идват тук сами или организирано. И вие можете да опитате – да слезете и да разгледате останките на крепостта, да пренощувате в района, надявайки се да чуете песните на самодивите, или да наблюдавате небето, очаквайки паметната поява на някоя летяща чиния.
Не е сигурно, че ще успеете в това си начинание, но със сигурност ще се насладите на красивата природа в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *