Дестинации & Дегустации

Мароко и Тунис примамват с красиви гледки

Все повече хора избират да пътешестват, да посещават непознати държави, да се запознават с традициите им.

Затова ви срещаме с маркетинг експерта Мартин Миланов, който дава ценни съвети за една приятна и спокойна почивка извън България.

Всяка дестинация си има своя собствен сезон.

Например, Тайланд се посещава пиково през зимата, защото там е топло и плажовете привличат с красивите си гледки.

През лятото Европа, и по-специално балканските ни съседки, успяват да вдигнат процента на български туристи.

А Мароко и Тунис са перфектната дестинация за пролет и есен, когато най-усилено търсим слънчеви места и интересни култури.

Не е тайна – светът е едно голямо село.

През последните години големите нискотарифните компании толкова намалиха цените си, че всеки може да си позволи да стигне до другия край на света. Вече няма граници. Ако преди 10 години полетите до Тайланд са стрували около 1000 долара, то сега има такива за по 300 долара. Да си купиш полет до Европа дори може да е по-евтино от автобус от Варна до София. Африка също отваря врати. Полетите до Египет, Мароко, Кения и Занзибар могат да бъдат нискотарифни.

Мароко и/или Тунис?

Мароко има с какво да ви впечатли. Джамията Хасан II е с уникална архитектура и е впечатляваща както отвън, така и отвътре. Квартал Кашбаш в Рабат е емблематично място с бяло-сини къщи и специфични рисувани детайли. Кожарите и текстилните занаятчии са друго интересно място, запазило древния си облик и традиции.

Танжер пък е най-модерният град на Мароко и може би най-европейският. Напомня на градовете в южната ни съседка Турция. Там можете да посетите редица музеи, красивия фар и джамия, както и да опитате уникални африкански храни.

 

Обичаи и традиции

Дамите трябва да са облечени по-консервативно в тези страни, независимо от модата в Европа. Порядките в Мароко и Тунис са силно повлияни от исляма.

За дамите, решили да обикалят страната по къси панталонки, би било трудно да останат незабелязани. Най-малкото ще получат доста неодобрителни погледи. Задължително трябва да имате голям шал, ако смятате да посетите джамиите, в противен случай няма да ви пуснат.

 

Долари, евро или местна валута? Кеш или с карта?

В Мароко и Тунис задължително си набавете местна валута, защото разплащането с карта не е разпространено, освен в големите хотели и магазини.

В Тунис валутата е динар. Монетите са 1, 5 и 10, а банкнотите – 5, 10, 20 и 50. Динарът е сравнително стабилна валута. В сравнение с последните 6 години се е обезценила и в момента един динар струва 35 цента. При всички положения трябва да тръгнете със значително количество готова валута и да предвидите всичките си джобни, защото в Тунис българският лев е буквално непознат. Предвидете и пари в резерв. Съветваме на човек да има по 40 до максимум 80 лева на ден (65 лева са около 100 динара). Кредитни карти се приемат само в най-големите магазини. Не плащайте и в долари, колкото и да ви подканват да го правите. Курсът може да е до 30-40% по-лош.

В Мароко ситуацията е горе-долу същата като в Тунис. Валутата е дирхам  – един дирхам се равнява на 100 сантима. В обращение са банкноти от 200, 100, 50, 20 и 10 дирхама, както и монети от 50, 20, 10, 5 сантима и 10, 5 и 1 дирхама. Трябва да се има предвид, че от България могат да бъдат закупени само хартиени пари – 20 дирхама или повече. Понякога на мароканския дирхам може да чуете да му казват и реал. Важно е да се знае, че „реал“ не съществува, останал е само в диалекта на хората. Обменните бюра са крайно неизгодни за туриститеПрепоръчваме  на ден да се вземат около 200 дирхама, което е около 40-тина лева. Подгответе и някакво количество настрана за непредвидени ситуации. Мароко не е безопасна държава, ето защо се придържайте към предварително подготвените туристически програми или планирайте личното си пътуване в по-голям детайл.

Южна Африка

В момента Южна Африка не е най-силно препоръчваната от нас дестинация, защото в последните месеци имаше доста размирици. Освен това тя е малко по-скъпа. Валутата – южноафрикански ранд, е сравнително стабилна. Препоръчваме да не се пътува с алтернатива на местната валута. Левът е тотално непознат. 100 ранда се равняват средно на около 12 лв. Минималната сума, която се препоръчва на ден, е между 200 и 250 ранда.

Тайланд

Валутата е тайландски бат и най-често срещаните банкноти са 500 и 1000, по-рядко 100. Банкнотите с номинал 20 и 50 се намират трудно, а и не са толкова търсени, тъй като стойността им е малка (20 бата са около 1 лев).

Като заместваща валута в Тайланд може да се използва щатски долар.

Имайте предвид, че в много азиатски страни търговците са много взискателни към тази валута и приемат само перфектни банкноти от последната емисия, а в някои случаи и само с номинал 100 долара. Затова е необходимо винаги предварително запасяване с местна валута – това пести време и средства в непознати пазарни условия.

 

фотокредит: pixabay

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *