ЛюбопитноНовинки

Мъж намери уникална снимка на Яворов и Лора

Уникална снимка в забравена книга с поезия на Пейо Яворов е намерил мъж, занимаващ се със стари издания. Той открил фото на поета и съпругата му Лора – с лично послание към тяхна близка, предаде Bulgaria On Air.

Николай Падалски стои вече 7 години зад инициативата „Спаси книга“. Докато преглежда поредното издание от 60-е години на 20 век с поезия от Яворов, намира между страниците уникална снимка на поета и съпругата му Лора.

„Онзи ден, моята съпруга взе нещо да мести книгата и видя, че стърчало от нея нещо. Няма как да ги преглеждаме, това са хиляди книги на ден. Това е една снимка, която е уникална, тя няма второ копие, тя е една-единствена, направена през 1913 година“, разказва Падалски.

На черно-белия фотос са Яворов и съпругата му Лора. Снимката е направена няколко месеца след сватбата им и 10 месеца преди трагедията, при която Лора се самоубива.

На гърба на снимката, със собственоръчно написан текст, двамата отправят послание: „На нашата кума Рада Бонева – Лора и Явор, София, 9 януари, 1913 година“.

Мъжът е получил предложения снимката да бъде откупена за сериозна сума.

„Ще си я запазя засега и ще ѝ се насладя. В един момент ще я подаря може би на музей“, обясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *