(О)позиция

Модерно ли е да си положителен?

Да, точно така. Имам предвид с положителен резултат от теста за коронавирус. До този извод стигам, четейки публикациите в социалните мрежи. 

През последните дни всеки се фука с положителния си резултат така, както преди това със снимките от Дубай или мусаката. И, готино ли е? Не. Не мисля. Що не се фукате с положителен тест за СПИН или хепатит? Щото не е яко, нали? Не е модерно.

Вече започвам да му се дразня на този вирус. Използван, манипулиран, оплюван, въздиган.

Въобще животът ни се върти около него цяла една година и скоро няма никакъв шанс да слезе от сцената. Получава се нещо като с парите от еврофондовете. Всеки иска да ги вземе. Та и с вируса нещо взе така да се случва. И не мога да разбера защо. Хайде за болниците, разбирам. Вземат пари по пътеки. За аптеките също – голяма далаверка е. Изкупихме маските, ръкавиците, дезинфектантите.

снимка: Pexel

Вместо да купуваме на децата си качествена храна, с която да подкрепим имунитета им, вместо да ги заведем в планината – на въздух, ние им купуваме маски, в които да дишат, затваряме ги вкъщи, отнемаме им забавленията. Ето, в градините вече няма допълнителни дейности. Всички онези занимания, които носят радост – като изобразително изкуство, спортни игри, футбол и други, не се състоят. Заради коронавируса.

В училищата децата ту слагат, ту махат маски. Тъпчат ги по джобовете, ритат ги, настъпват ги, разменят си ги за селфита – маската ми е по-яка от маската ти…

Съсипваме малките ферми, магазинчетата, пазарите с родни продукти. За да купуваме скъпите вносни продукти, да се тъпчем с лекарства за имунитет, добавки и какво ил още не.

А днес, четейки постовете във фейсбук, се депресирах. Видни лекари, политици, че дори и посланици се хвалят, че и те са с положителен резултат. Да. Дубай загуби първенството, молът също. Вече не е модерно да си на шопинг, а да си в карантина.

Някои направиха пари. Много. Става въпрос за милиарди. Други загубиха приятелства. И все заради проклетия вирус, който така умело е използван от определени кръгове – обществени и политически.

снимка: Pexel

Искрено се надявам здравият разум да победи. Разочарована съм, че толкова лесно можем да бъдем манипулирани. Разочарована съм и от факта, че наистина важни проблеми и теми потъват в небитието. Че сме склонни да забравим провиненията на политиците, страхувайки се от един малък вирус. И забравяме да мислим.

А от днес светът отново изпада в драма. Мерките се затягат. 

В Гърция е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от МВнР.

Производители на бисквити построиха устойчиво на апокалиптични бедствия хранилище в северната част на Норвегия и са складирали в него обичаните бисквитки тип сандвич, както и мляко на прах, пише в. „Дейли стар“.

У нас бе отчетен поредния рекорд на заразени. И не само у нас. В Румъния също. В Испания затегнаха мерките. В Чехия също.

Икономиките изпадат в колапс. Очаква ни тежка зима. Усещате ли? Дали е въпрос на превенция? Или на добре организирана икономическа преса? Кой има интерес от това? Въпросите са много. Отговори трудно могат да бъдат дадени еднозначно. 

Но аз продължавам да вярвам в това, което доц. Мангъров твърди. Че трябва всички да се срещнем с вируса, за да настъпи затишие. И че трябва да се пазят рисковите пациенти, а не всички да се тъпчем с маски и дезинфектанти.

Останалото е популизъм. И добре режисиран сценарий. Или?

И да, би било супер да сме положителни. 

Към живота и хората около нас. Към колегите, възрастните хора, приятелите си, децата си. А не изнервени, злобни, завистливи.

Би било страхотни да сме положителни към самите себе си. Ей така, без излишни драми. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *