Любопитно

На Андреевден денят започва да расте

Православната църква почита на 30 ноември паметта на св. апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

За св. Андрей се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: „Ето агнецът Божий!“. Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното.

Денят започва да расте от днес – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден.

Той се приема като начало на зимния празничен цикъл и в цялата страна се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

Според народното вярване Андреевден се нарича още и Мечкинден. Легендата разказва, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал „Който тебе не празнува, да го язди твоя кон“. Затова на 30 ноември в определени региони на България варят царевица и я прехвърлят през комина, като викат: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците“.

„Свети апостол Андрей е бил един от най-уважаваните апостоли. Споменава се в благославянето на петте хляба и трите риби, но се споменава и когато има хора, които искат да говорят с Христос. Той е свидетел на чудесата и след това до ден днешен прави чудеса“.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват всички, кръстени Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *