ЛюбопитноНовинки

На Димитровден започва зимата

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Народната поговорка гласи: “Георги лято носи, Димитър – зима”.
Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. “Дойде ли Димитровден, идва и снегът” – казват българите. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на сухо под стрехите и подреждат дървата си за огрев.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел, ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Слагат се още варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки или просто печени ябълки, рачел, тиква.

На Димитровден започвали годежите и сватбите. На празника момите играели т.нар. „сглядно хоро“ (от „сгляда, сгледа“ – избор на мома) пред ергените и техните родители. По традиция празникът и до днес се отбелязва с фамилни и общоселски събори, а песните и хората са неизменна част от тях.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година.

Ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома (полазник). Добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави всички през цяла година.

Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. Днес своите празници честват и градовете Сливен, Радомир, Видин.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *