Новинки

На Секновение лятото си отива

На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

В народния календар денят се отбелязва като Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни.

Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища.

Скриват се и демоните на природата – самодивите.

Смята се за “лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново. През нощта палят огньове за предпазване от злите сили.

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. На този ден се спазва строг пост. По аналогия с пролятата кръв на светеца е забранена консумацията на червено вино, на червени плодове и зеленчуци.

Това е вторият летен празник (след Eньовден – празникът на раждането на Св.Йоан) на християнския светец, този път посветен на смъртта му.

Той се нарича Секновение и поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта, стават равни.

Хората вярвали, че това е началото на края на лятото…

Православната църква свързва празника с отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и носи още названията: “Обсечение”, “Св. Йоан с отсечена глава”, “Църн св. Йоан”.

В житието на светеца е упоменато, че св. Йоан Кръстител е обезглавен по желание на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата остава като реликва. Константин Велики я премества в гр. Емеса. По-късно е последователно пренасяна в Халкидон, Цариград и Комана.

На същия ден в България се празнува и християнският празник Св. Седмочисленици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, и Светите братя Кирил и Методий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *