Най-богатата жена за 2020 г. е на 71 години и се казва Алис Уолтън. Текущото й състояние възлиза на 55 милиарда долара.

Тя е наследник на основателя на „Уолмарт“. Алис е дъщеря на Сам Уолтън.

Най-богатата жена за 2020 г. има собствен музей, събира колекция и много обича изкуството.

Алис е родена в Нюпорт, Арканзас и е отгледана заедно с тримата си братя в Бентънвил, Арканзас. През 1966 г. завършва университета на Тринити в Сан Антонио, Тексас, с бакалавърска степен в икономиката.

Няма нужда да робити, но го прави – като капиталов анализатор и мениджър в First Commerce Corporation и е ръководила инвестиционна дейност в Arvest Bank Group. Била е и брокер на EF Hutton.

Упорито отказва да се занимава със семейния бизнес и затова преследва мечтите си в други сфери, включително и изкуството.

През 1988 г. Уолтън основава Llama Company, инвестиционна банка, където тя е президент, председател и главен изпълнителен директор.

Уолтън е първият човек, председател на Съвета на Северозападен Арканзас и изиграва основна роля в развитието на регионалното летище в Северозападния Арканзас, открито през 1998 г.  Уолтън осигурява първоначално финансиране за строителство на стойност 15 милиона долара.  Нейната компания, Llama Company, е записала облигация в размер на 79,5 милиона долара. Администрацията на регионалното летище в Северозападния Арканзас призна приноса на дамата за създаването на летището и нарече терминал на Alice L. Walton.

 

В края на 90-те години Llama Co. затваря и през 1998 г. Уолтън се премества в ранчо в Милсап, Тексас, наречено Walking’s Rocking W Ranch.  Запален любител на конете, тя е известна с това, че винаги може да определи кои животни са родени за шампиони. Уолтън обявява фермата за продажба през 2015 г. и се премества във Форт Уърт, Тексас, като се позовава на необходимостта да се съсредоточи върху Музея на американското изкуство „Кристални мостове“.

На 43-годишна възраст през 1992 г., Алис Уолтън наследява акциите от концерна на покойния си баща Сам Уолтън, който основава компанията 30 години по-рано. Днес тя и братята й Джим и Боб държат 50,8% от акциите на Walmart – най-скъпо оценяваната компания за търговия на дребно в света с годишни продажби за над 500 млрд. долара. 

Тя е запален любител на изкуството и дава милиони за картини.

През 2005 г. Уолтън закупува прочутата картина на Ашер Браун Дюран „Сродни духове“ в затворен търг за предполагаемите 35 милиона щатски долара.

Уолтън живее във Форт Уърт, Тексас, отглежда коне и колекционира предмети на изкуството. Сред произведенията, които тя притежава, има работи на Едуард Хопър, Норман Рокуел и Анти Уорхол.

Освен че е човек, ценящ изкуството и подкрепящ родния си щат, Алис Уолтън е известна и с участието си на политическата сцена в САЩ.