Дестинации & ДегустацииНовинки

Най-уникалните метростанции в света

Първата метростанция се появява в Лондон. Била малко по-дълга от 5 км. Оттогава до днес метрото се е развило невероятно много. Отдавна е спряло да бъде само средство за придвижване.

Превърнало се е в място за развлечения и арт събития. Предлагаме ви топ 5 на най-интересните метростанции в света.

Арт пространство в Неапол

Метростанцията „Толедо” в Неапол, Италия, отваря врати през 2012 г. и е построена на дълбочина 50 метра. Проектирана е от Оскар Тускет Бланка. Водещи в дизайна са въздушните мотиви. Инсталацията „Светлинни панели“ на Робърт Уилсън осветява коридора към станцията и вътрешността й. „Толедо“ е част от цяла подземна мрежа на Неапол, наречена „Артистични метростанции“. През 2012-а печели наградата за най-красива метростанция в Европа.

Царски разкош в Санкт Петербург

„Автово” е една от най-пищно декорираните станции в света. При построяването й са използвани огромни количества стъкло и мрамор. Богатите орнаменти напомнят за интериора на руските царски дворци. Тук можете да видите и една уникална мозайка на Воронецки и Соколов, посветени на обсадата на Ленинград през Втората световна война.

Светлинно шоу в Шанхай

Bund Sightseeing Tunnel, Шанхай, Китай, минава под реката Хуанпа и свързва двата й бряга. Входът на станцията, както и целият тунел, дълъг малко повече от 600 метра, са покрити с оптични системи, които създават неповторими цветни картини под съпровода на космическа музика. Казват, че изглежда фантастично.

 В лодката на капитан Немо

Парижаката метростанция Arts Et Métiers прилича на подводница. Кръстена е така в чест на най-стария технически музей в Европа. Открита е през 1904 г., а през 1994 г. по повод юбилея й била декорирана от белгийския артист Франсоа Шутен в стил научна фантастика. Напомня на произведенията на Жул Верн. На изхода й има малко кафене, в което ще имате възможност да опитате от прочутите френски кроасани.

Исторически находки в Стокхолм

Метрото на шведската столица отдавна се е прочуло не само като бърз начин за придвижване от една точка до друга, но и с огромните си артгалерии. Станцията Kungstradgarden например предлага среща с археологически находки. Наричат я още „Кралската градина“, защото е живописно оформена в стил „Пещерата на краля“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *