Лично

Нургюл Салимова към ученици: Следвайте мечтите си

Нургюл Салимова беше гост в столичното 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ и игра блиц шах с учениците. Училището има отбор по шах и в него редовно се провеждат турнири.

На събитието, организирано от фондация „Спорт в България“, със специалното съдействие на ръководството на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, Нургюл разкри подробности за своя път към спортните успехи и отговори на много въпроси.

„Най-важното, което искам да ви кажа, е да имате мечти и да ги следвате, независимо колко труден е пътят. Освен хубави партии, имам и лоши, но всеки труд бива възнаграден накрая. В това съм сигурна“, каза 20-годишната Нургюл.

Салимова е вицешампион на Световната купа по шахмат за жени в Баку за 2023 г. и европейска шампионка с националния отбор на България в Будва.

„Изключително щастливи сме, че можем да запознаем децата с гросмайстор. Може би най-важната причина, поради която всички са тук, е защото ти, Нургюл, си олицетворение на всички уроци, на които искаме да научим тези деца – трудът, усилията и постоянството водят до успех“, коментира Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Изпълнителният директор на Фондация „Спорт в България“ Вяра Великова припомни, че фондацията официално обяви подкрепата си към „сияйната роза“ на българския шахмат миналата година. Тази година пък ще организират събития и инициативи, които стимулират аматьорския и масовия спорт.

 

„Благодаря на всички вас, които сте тук. Ние от Фондация „Спорт в България“ искаме да ви покажем, че е забавно да се спортува. Знаем, че за вас е важно да се срещате с успешни спортисти и ние ще се постараем продължим да превръщаме това в реалност. Спортувайте! Спортът е здраве и нашата цел е да ви осигурим условия за това.“, сподели Вяра Великова.

Срещата с учениците от 31-во училище е една от последните официални изяви на шахматистката, преди тя да започне усилената си подготовка за Турнира на претендентките в Торонто. Турнирът ще се проведе от 3 и 24 април в Торонто, Канада.

Снимки: фондация „Спорт в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *