ИнтериорНовинки

Опасни ли са стайните растения?

Веществата, съдържащи се в отровните растения, могат да предизвикат при контакт с човешката кожа силно раздразнение, дори отравяне.

Затова грижите за подобен род цветя, трябва да се упражняват задължително с ръкавици. Докато ги пресаждате или подкастряте не пипайте очите, устата, кожата на лицето.

Най-добре е, особено ако имате деца или домашни любимци, да не отглеждате опасните растения вкъщи, съветват специалистите.

По правило отровните растения са красиви и привличат любопитството на домашните любимци. Дори да ги сложите на труднодостъпно място, рискът от инцидент не е изключен.

От кои растения да се пазите и как да реагирате при отравяне?

Адениум (пустинна роза). Едно от най-отровните стайни растения. Буквално всяка част от него може да предизвика отравяне.


Дифенбахия. Листата й съдържат неразтворими във вода молекули на отровна киселина. Ако домашният ви любимец хапне от листата, устата и езикът му ще се зачервят и подуят, могат да настъпят и дихателни проблеми. Ако изяденото количеството е по-голямо, може да се стигне и до фатален край. Сокът от дифенбахията дразни очите.
Сциндапсус. Многогодишната лиана е широко използвана за озеленяване на офиси и домове. Опасна е за кучетата и котките, при отравяне, предизвиква диария.
Азалия. Свежите й листа са изключително отровни.
Алоето може да предизвика силен пристъп на диария при всеки домашен любимец, най-опасно е за гризачите.

Ако отравянето е факт

Промийте засегнатия участък на кожата с топла вода и сапун. Ако част от отровното растение е била сдъвкана и погълната, трябва да се изпие малко вода с разтворен в нея медицински въглен. Не се дава мляко, то засилва действието на отровните вещества. Ако има по-сериозни симптоми – сърцебиене, загуба на съзнание, задължително повикайте „Бърза помощ”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *