Отиде си Бети Уайт, актрисата с голяма усмивка

Бети Уайт, която „Пийпъл“ сложи на януарската си корица, почина на 99-годишна възраст.

Тъжната новина е съобщил нейния агент.

„Въпреки че тя щеше да навърши 100 години, си мислех, че ще живее вечно”, каза той, като не посочи причина за смъртта ѝ.

Бети бе популярна с ролите си в „Златните момичета“ и „Жега в Кливланд„.

Бети Уайт бе носителка на многобройни отличия през дългата си кариера, сред които и осем награди „Еми“.

Бети Марион Уайт е родена на 17 януари 1922 г. в Оук Парк, щата Илинойс.

Тя е единствено дете на Кристин Тес и Хорас Логан Уайт. Баща ѝ е изпълнителен директор на компания за осветителни тела, а майка ѝ е домакиня. Във вените ѝ тече датска, гръцка и канадска кръв. Няколко месеца, след като навършва 1 г., родителите ѝ се местят в Алхамбра, Калифорния, а по време на Голямата депресия през 30-те се установяват в Лос Анджелис.

Икономическата криза принуждава баща ѝ да търси допълнителни доходи, правейки радиоприемници, които продава където може. Въпреки странично си занимание, приходите му не са големи, понеже неведнъж му се е налага да заменя устройствата за други стоки, вместо да получава пари за тях.

Вдъхновена от семейните ваканции, прекарани сред природата в планинската верига Сиера Невада, първоначалното желание на малката Бети е да стане горски рейнджър, но в онези години на жените не им е разрешено да заемат подобна длъжност, затова тя се насочва към своята друга страст – писането.

Така сама създава сценарий за училищна пиеса, в която взема участие и изпълнява една от главните роли. Качвайки се на сцената, разбира, че превъплъщенията, забавляващи публиката, са нейното истинско призвание.

Това е съдбоносният миг, в който решава, че ще изявява пред камера.

Кариерата ѝ започва през 1939 г., едва 3 месеца, след като завършва гимназия „Хоръс Ман“ в Бевърли Хилс, когато двете с нейна съученичка представят изпълнения от „Веселата вдовица“ на Франц Лехар в телевизионно предаване.

Не след дълго започва да играе в спектакли, поставени в „Little Bliss Hayden Little Theatre“.

„Животните не лъжат. Животните не критикуват. Ако животните имат мрачни дни, те се справят по-добре от хората.“

„Пенсионирането не е в речника ми. Те няма да се отърват от мен по този начин.“

„Правенето на драма в известен смисъл е по-лесно. Ако правиш комедия, ако не се разсмееш, има нещо нередно.“

„Не се опитвай да останеш вечно млад. Но дръж ума си буден. Интересувай се от всичко. Има толкова много неща, за които цял един човешки живот няма да стигне, но въпреки това не се отказвай от тях. Понякога хората изпадат в паника: „Скоро ставам на трийсет. Ужас, какво ще правя?“ Ами, живей! Изживей всяка година.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *