Първите признаци на стареене, с които можем да се справим

Британските учени установиха, че когато остаряваме, първо се променят вкусовите ни предпочитания. С възрастта започваме да харесваме повече зеленчуците.

Но организмът ни дава и други сигнали. Ако успеем да ги разчете навреме, ще можем да се спасим от досадните бръчки поне за няколко години напред.

Уморяваме се бързо, мъчи ни безсъние

Преди да се стигне да първите малки бръчици по кожата на лицето, организмът ни дава други сигнали – уморяваме се бързо, трудно заспиваме, боли ни гърбът, ставаме по-сантиментални, студено ни е, очите ни също бързо се уморяват, косата става суха и пада повече. Освен това се повишава кръвното налягане, теглото се качва, без да сме променили начина си на живот. Ако наблюдавате всички тези признаци, значи е време да вземете сериозни мерки, свързани с грижата за кожата.

Първо определете типа стареене

 „Уморено” лице. Сутрин то изглежда свежо и младо, но вечер, когато се приберем у дома, се появяват отоци, ъгълчетата на устните се отпускат.

Набръчкано лице. Характерни за него са сухата кожа, малките бръчици около очите и устата, както и в зоната на брадичката и горната устна.

Деформация на лицето и шията. Появява се двойна брадичка, променя се  овала на лицето. Бузите увисват, клепачите също.

Комбиниран тип. Налице са няколко признака от горните няколко типа.

Програма в три стъпки

На първо място, ако не можете сами да определите типа стареене, посетете козметик, който да ви помогне да решите коя е правилната грижа във вашия случай.

На второ място, намалете цигарите или ги откажете, ако пушите, непременно използвайте слънцезащита, дори през зимата, коригирайте начина си на хранене, пийте повече вода.

На трето място, сменете козметичните продукти, които използвате. Не забравяйте хидратиращия крем. Заложете на домашната грижа. Маската с мед ще ви помогне да изгоните бръчките. Преди лягане намажете кожата около очите с лавандулово масло. Пресният сок от върбовка е идеалната маска за суха кожа, маслото от жожоба – за суха и чувствителна кожа (смесете го с малко вода). А чаша чай от мента всеки ден ви гарантира свеж тен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *