Дестинации & ДегустацииНовинки

Пет енергийни места у нас, които трябва да видитe

Да, има такива места, за които хората вярват, че са с особена енергийна сила. Че могат да изцеляват или да сбъдват желания. Използвайте последните топли дни на есента, за да се насладите на поне едно от тях.

Добридолският манастир е прочут с лековитата си вода

Според легендите сляпо овчарче попаднало на бистро изворче сред гъсти шубраци, измило лицето си и… прогледнало, а турски паша довел сляпата си дъщеря, тя прогледнала, а той вдигнал манастир в знак на благодарност. Аязмото е достъпно за посетители денонощно. Манастирът е стар, никой не знае откога точно съществува. Писаната му история започва от 1860 г., когато е възстановен. Мястото предлага и чудесна природна гледка – до късна есен се оглася от песните на птиците.

Магическата Червена църква

Само на 6 км преди Белоградчик, по пътя от София, се намира уникален духовен обект – Червената църква. Отклонението към нея започва при село Боровица. Църквата е действаща, макар наоколо да няма селище. Построена през 1866 г. с камъни от намиращата се наблизо червена скала „Боров камък”. Майстори каменоделци умело са превърнали късовете скала в дялани камъни, с които изградили храма от основите до покрива. Според архимандрит Антим, игумен на създадения през 2012 г. манастир при храма, мястото е магическо, защото е… метеорит.

Село Кушла и неговата лековита черна пръст

В община Златоград, на 5 км от с. Горски извор, се намира село Кушла. Природата е сътворила тук уникални скални скулптури. Има и малък скален мост. Селцето е прочуто с находището си на лековита черна пръст – мумийо. Местните твърдят, че разтворена във вода, тя прави чудеса и лекува травми и счупване на костите.

Караджов камък пази скрити съкровища

До него се стига за около час и половина пеша, тръгвайки от Кръстова гора по посока Аязмото. Преданието, свързано с името на камъка, разказва, че малката пещера под него е служела за скривалище на Караджа войвода от с. Яворово. За платото на скалата се носят слухове, че е осеяно с много заровени съкровища. Районът е защитена територия. Тук се намира местообитанието на редки видове животни като черен щъркел, скален орел, сокол скитник, алпийски бързолет, дива коза, дива котка и други.

Стаята на Преподобна Стойна сбъдва желания

Село Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина, в подножието на Пирин, на 32 км от Сандански. Мястото е обикновено на вид, но необикновено като усещане. Заредено е с много силна енергия, която се предава на всеки, който го посети. Хората смятат, че сбъдва желания, но само тези, които са искрени и чисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *