Пет интересни места, които си струва да видите

Острови, до които се плава седмица, села, кацнали върху скалите – предлагаме ви няколко запомнящи се дестинации, които със сигурност ще ви очароват.

В селото на водопадите

Село Гасадалур се намира в красива долина между най-високите върхове на остров Вагар, който е част от Фарьорските острови. Скалите го обграждат напълно, а за да стигнат до другата част на острова жителите – само 18 на брой, трябва да минават през опасни и красиви мостове. От 2004 г. дотук може да се стига и с кола, заради прокопания в скалата тунел. Освен невероятните пейзажи селото предлага на туристите планински риболов, както и възможност да се насладят на цели три уникални водопада.

Златна треска

Миньорското градче Ла Ринконада, сгушило се в перуанските Анди, се намира на 5 100 м надморска височина. То е разположено върху ледник и до него може да се стигне само с тежки вериги през планината. Жителите са 30 000 и всички са ангажирани с добива на злато. Всъщност много от тях работят без заплати, в замяна на което получават правото да запазят за себе си някои намерени златни късчета. Добрата новина е, че туристите също могат да се включат в търсенето на ценния метал, което привлича тук доста желаещи.

Една нощ на края на света

Къщичката на остров Елидей, архипелага Вестманаейяр, Исландия, е една от най-усамотените. В продължение на 300 години на острова са живели едва пет семейства. Преди известно време там се появи странна къща, скрита зад висока ограда, приличаща на горска хижа. Някои предполагат, че принадлежи на певицата Бьорк, други – на тайнствен исландски милионер. В нея не можете да нощувате, но някой от местните жители с удоволствие ще ви приюти за една или няколко вечери, ще ви нагости с местни специалитети и ще ви покаже целия остров.

На лов за бели мечки

Гренландия е най-големият остров в света с 57 000 човека, а Илокортоормиут е малко селце на източното
крайбрежие, в което живеят основно ловци и рибари. Населението му не надвишава 500 души. Препитават се с лов на бели мечки и китове, както и риболов в топлите месеци. Това е едно от най-северните населени места, напълно откъснато от света от тундрата. До него можете да се доберете само със самолет, хеликоптер или лодка, но пък пътуването си струва. Ако не сте любители на лова, просто си купете топла мечешка кожа за зимата.

В съседство със Шакира

В Хосе Игнасио, Уругвай, живеят само 300 човека, но през зимата (южноамериканското лято) градчето се пълни с популярни личности от ранга на Шакира. Те са си купили вили тук, за да се скрият от шума и суетата. Има прекрасни хотели и невероятни ресторантчета. Мястото предлага уединение и възможност за 100-процентова почивка, защото със заповед е забранено отварянето на нови хотели и ресторанти. Можете да ходите на плаж, на шопинг, а ако шумотевицата толкова ви липсва, прескочете до близкия курорт Пунта дел Есте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *