Пет причини да посетите Мюнхен

Тук няма безумно високи сгради. Строителството отдавна е регулирано със закон. Градините са вълшебни, а старите фасади се поддържат в перфектно състояние. Храната е вкусна, хората – мили. Третият по големина град в Германия и столица на Бавария ще ви посрещне като височайши особи и няма да ви разочарова.

 

Най-прочутият замък в света

Стотици посетители ежедневно се събират пред замъка „Нойшванщайн” в Бавария. И се любуват не само на впечатляващата архитектура, но и на прекрасния изглед към долината. Докъдето стига погледът, всичко е зелено и покрито с поля и гори. Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II през 1869 г., който обичал самотата и често стоял тук. Тази уникална постройка е избрана за лого на „Дисни”.

Олимпийският парк

Тук се организират концерти, изложби, спортни събития и състезания. В сърцето му се намира олимпийският стадион, побиращ 80 000 души. Задължително минете през Алеята на звездите, на която знаменитостите са оставили своите отпечатъци. На територията на парка е и аквариумът Sea life с риби, морски костенурки, октоподи и дори акули.

Английската градина

Това е един от най-големите градски паркове в света, любимо място на всички жители и гости, оазис за релакс. Всъщност има две градини, китайска пагода, японска къща за чай и храм в гръцки стил – Моноптерос.

Градината е открита в края на 1700 г., когато херцог Карл Теодор се заел да преобрази Мюнхен. Тук всичко е възможно – от изисканото безделие, наблюдаването на слаклайн (ходене, различни видове пози и трикове върху плоска лента, изработена от найлон или полиестер, монтирана между два статични обекта) до откачени забавления като сърфиране по Айзбах в буйния приток на река Изар.


Среща на по чаша бира

Мюнхен е бирената столица на света и в града през есента се провежда прочутият фестивал „Октобърфест”. Най-старата пивоварна и бирария „Хофбройхаус“ е разположена на площад „Плац”. Тук редовно са идвали по своето време Моцарт и императрицата на Австрия Елизабет (Сиси). На юг от центъра пък е разположен квартал Глокенбах – най-забавното място, в което е пълно с клубове и барове за всеки вкус.


Изисканата храна

Историческият център на града може да бъде обиколен за около половин ден, включително с разглеждането на църквите „Свети Петър” и „Свети Михаил”. След това е добре да седнете и да хапнете в едно от най-старите заведения Zum Spöck­meier (според кметството работи от 1687 г.) То ще ви предложи вкусни баварски колбаси, печена патица със зеле и картофи, вино и десерт – всичко за около 50 евро. Баварците обичат да казват, че в културно отношение са по-близо до Италия, отколкото до Германия, затова дори брецелите и шницелите им са по-изискани от тези в Берлин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *