Здраве

Плодовете, които са добри за сърцето

Всички сме чували, че плодовете са полезни за здравето. Кардиолозите обаче казват, че има няколко плода, на които трябва да наблегнем, ако искаме да се радваме на здраво сърце. Кои са те?

Плодове и зеленчуци трябва да се консумират всеки ден, те са богати на витамини, антиоксиданти и са много полезни за цялостната хидратация на организма.

А според кардиолозите всеки ден трябва да хапваме три плода – горски плодове, ябълки и банани.

„Всеки плод може да ви помогне да намалите високото кръвно налягане, опасността от атеросклероза, както и да укрепите самите артерии“, казва кардиологът Дийпак Вивек за „Парад“.

Плодовете имат разнообразни хранителни стойности и ползи за здравето.

Ябълките, например, са добър източник на антиоксиданти, фибри, витамин С и калий, имат нисък гликемичен индекс и помагат за намаляване на риска от диабет тип 2.

„Те ми дават специална енергия, но също така предотвратяват мускулни спазми“, казва д-р Вивек, цитиран от The New York Post.

„Доказано е, че фибрите понижават кръвното налягане и нивата на холестерола, два основни рискови фактора за сърдечни заболявания“, обяснява д-р Сатджит Бусри.

Затова любимите му закуски са несолени ядки, сушени плодове и горски плодове.

Плодовете като боровинки, малини, къпини имат най-високо ниво на антиоксиданти, които са отлична защита за сърцето ви, казва още Бусри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *