(О)позицияНовинки

„Пощенски кутии за изоставени бебета“ инсталират в Брюксел

„Пощенски кутии за изоставени бебета“ ще инсталират в Брюксел. Спорната идея е на една неправителствена организация – Corvia. 

Идеята е хуманна, казват от организацията. Да се опазят живота и здравето на децата.

Често чуваме за бебчета, изоставени от майките си по една или друга причина – до контейнера за смет, пред вратите на болницата… Понякога някои от тях умират, защото никой не ги е открил навреме.

За да се избегнат подобни нещастни инциденти, организацията Corvia в Белгия предлага решение. И държавата дава своето съгласие – да бъдат монтирани т.нар. пощенски кутии за изоставени бебета. В тях майките могат да оставят децата анонимно.

Във всяка кутия има топло одеалце. И плик, в който майката може да остави предмет, чрез който след това да открие бебето, ако иска. Има вариант да бъде оставена и лична информация.

Когато майката затвори вратичката на „кутията“ служителят от съответната организация или социална служба получава сигнал, че има оставено бебе. Вратата не може да се отвори от друг. Първо детето трябва да бъде прегледано от лекар, а след това се предава на съответната социална служба.

Инициативата срещна доста критики. Мнозина се притесняват, че това би подтикнало повече майки да оставят бебетата си. Защото ще бъдат сигурни, че децата ще са на сигурно място и няма да чувстват угризения… От организацията обаче казват, че просто искат да подсигурят безопасността на децата, не да насърчават изаставянето им, пише EuroWeekleyNews.

Очаква се пощенскте кутии да заработят през октомври.

Първите подобни кутии са монтирани в Антверпен преди 20 години. Подобни има и в САЩ – във Флорида, Индиана, Охайо, Аризона и Арканзас.

Близо 5 000 деца у нас живеят извън дома на биологичните си родители. Повечето от тях са изоставени още в родилния дом. Най-често причината за изоставяне е липсата за пари за нормално отглеждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *