Здраве

Сънят е ключов фактор, ако искате да съхраните младостта

Спокойният, непрекъснат сън е ключов фактор за забавяне на процеса на стареене, твърдят учени. Според тях, две безсънни нощи са достатъчни, за да се почувстваме много по-възрастни, отколкото сме в действителност.

Психолози от Швеция са установили, че хората се чувстват с повече от четири години по-възрастни, когато спят само четири часа в две последователни нощи. Някои от участвалите в проучването дори са споделили, че сънливостта ги кара да се чувстват по-възрастни с десетилетия.

А хората, които са поспали девет часа, се чувстват с около три месеца по-млади от действителната си възраст.

„Сънят има голямо влияние върху това колко стари се чувствате. И не става въпрос само за дългосрочни навици преди лягане. Дори когато само две нощи не се наспите добре, след това се чувствате по-стари“, казва д-р Леони Балтер, психоневроимунолог от Института Каролинска в Стокхолм.

Усещането, че сте по-възрастни, може да повлияе и на здравето ви, казва д-р Балтер, добавяйки, че последствията могат да включват нездравословни диети, намалена физическа активност и намалена нужда от общуване и участие в нови дейности.

„Ако искате да се чувствате млади, най-важното е да пазите съня си“, съветва д-р Балтер.

Т.нар. нощни птици са склонни да изглеждат по-възрастни отколото са в деяйствителност дори след много сън, но ранобудните са по-силно засегнати от „стареенето“, когато сънят е бил нарушен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *