Скачането на въже – най-евтиният фитнес

Искате да отслабнете – скачайте. Искате да тренирате сърцето си – скачайте. Просто трябва да изберете правилното въже и програма, и да се насладите на резултатите.

Най-популярното обикновено въже за скачане се продава буквално за няколко левчета във всеки магазин за спортни стоки.

Всъщност скипингът (в превод от англ. «подскачане») е пълноправен вид спорт, макар и не олимпийски. Във Великобритания от 1990 година съществува и British Skipping Rope Association, която ежегодно организирира световен шампионат по скачане на въже.

Скипингът е отлична тренировка и за непрофесионалистите. За да подобрите състоянието на сърдечния мускул и да изгорите излишните калории, трябва да скачате минимум по 10-15 минути на ден. За един час подскачане човек със среден ръст и тегло около 70 кг може да изгори 720 ккал.

Как да изберете най-правилното въже? Въжето от мека пластмаса (speed rope) е безопасно, но с него не всеки може да се справи – тежи само около 150 г и за да не го оплетете, трябват повече усилия. С негова помощ обаче можете да правите повече обороти. Затова именно със speed road е поставен световният рекорд – 96 оборота за 30 секунди.

За тези, които искат да тренират не само краката, но и ръцете, е подходящо въжето с тежки ръкохватки. Последен писък на модата е въжето със зарядно устройство за батерии. Акумулаторът се намира вътре в ръкохватките и докато вие подскачате, зареждате батериите.

Важно е да определите точната дължина на въжето. Хванете го и настъпете средата с крака. Ръкохватките трябва да се намират на нивото на гърдите или малко по-високо. Професионалните спортисти използват по-къси въжета.

Как да тренирате? Тренировката с въже е идеалната алтернатива на пътечката за бягане. Започнете с 30 секунди на ден, постепенно увеличавайте времето с 10-15 секунди. Обичайната продължителност на тренировката е около 10-15 минути. А най-добрата скорост е умерената – не повече с 80-90 оборота в минута.

Скачането на въже тренира сърдечно-съдовата система, а свалянето на килограми е бонус, коментират специалистите.

Ако сте новак, започнете с:

* обикновени подскоци;

* подскоци със смяна на краката;

* подскоци със смяна на краката, но трябва да ги повдигате по-високо – на 30-40 см);

* подскоци в полуседнало положение;

Ако вече имате опит:

* обикновени подскоци;

* подскоци със смяна на посоката на въжето;

* подскоци и едновременно притичване напред;

* подскоци с два оборота на въжето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *