Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън имат специална причина да празнуват тази седмица: двамата вече са официално гръцки граждани. И това хич не е лоша реклама за държавата, която разчита на туризма като на едно от основните пера в бюджета.

На снимка, публикувана в социалните медии от премиера на страната Кириакос Мицотакис, Том и Рита гордо държат чисто новите си гръцки паспорти.

Двойката и техните деца станаха почетни гръцки граждани миналата година – след като официални лица изтъкнаха ролята на Ханкс за подпомагане на повишаването на осведомеността за пожарите през 2018 г., които опустошиха райони в близост до Атина и отнеха живота на повече от 100 души.“Том Ханкс е човек, който прояви истински интерес към хората, пострадали от пожара в Мати и популяризира този въпрос в световните медии“, заяви гръцкият министър на вътрешните работи Такис Теодорикакос пред Си Ен Ен през декември.

Уилсън, която е наполовина гъркиня, и Ханкс, често прекарват ваканциите си в Гърция, където притежават имот на остров Антипарос.


Двамата са продуцирали няколко филма, базирани на гръцката общност, и никога спират да споделят на възхищението си от страната.

„Вече съм грък през последните 32 години“, каза Ханкс преди време „Гърция е рай. Обиколил съм света, ходил съм на най-красивите места в света. Нито едно от тях не превъзхожда Гърция.“

„Земята, небето, водата, това е полезно за душата. Това е лечебно място“, каза Ханкс.