Добра форма

Три стъпки за постигане на спокойствие и хармония

Ако някой в автобуса или в офиса ви е ядосал, а ви предстои среща, или пък не искате децата и близките ви да ви виждат изнервени, ние ви предлагаме три лесни стъпки, които ще ви дарят със спокойствие. Не изискват специална подготовка, нито много време.

1. Освобождаване

Това упражнение за съзерцание не изисква никакво специално положение на тялото. Достатъчно е да заемете удобна за вас поза и да произнасяте някаква определена молитва известно време (можете да повтаряте изречение или дума, които ви носят успокоение). Целта е да избистрите съзнанието и успокоите ума. Концентрирайки се върху повтарянето на една дума, изречение или религиозен текст, вие се освобождавате от натоварващите ви мисли.

2. Пречистване
Седнете. Кръстосайте крака, изправете глава, устремете погледа напред и го съсредоточете в една точка, намираща се на 1 метър (можете да стоите с отворени или затворени очи). Концентрирайте се върху дишането. Вдишайте дълбоко през носа и издишайте бавно през устата. Оставете мислите, които ви спохождат, да ви напуснат, не ги задържайте.
Целта е да се освободите, като събудите съзнанието. Наблюдавайки вашите идеи отстрани, вие се пречиствате.

3 Постигане на хармония

Всички упражнения за релаксация, ходенето пеша след или преди работа, йогата, тичането, работят на един принцип – в тези медитации на движение съзнанието е концентрирано върху това, което прави тялото. Целта е да се абстрахирате от всичко и да достигнете състояние на пълно спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *