Учени създадоха антибактериално червило, което смело можем да споделяме

Учени са създали тъмночервено червило, използвайки екстракт от червена боровинка.

Новият козметичен продукт има антибактериални свойства и е безопасен за… споделяне с други хора. Новнната е споделена от Applied Materials & Interfaces на Американското дружество на химиците, пише БТА.

Червило се използвло и в Древен Египет. През последните години обаче расте интересът към естествените съставки. Като например пигмент от драконов плод, който помага за създаването на ярки цветове и същевременно възпрепятства развитието на микроорганизми.

Анхел Серано-Арока от Католическия университет във Валенсия и колегите му решили да използват екстракт от червена боровинка, за да създадат тъмночервено червило с антимикробни свойства.

Те смесили екстракта с кремообразна основа за червило, която съдържа масло от ший (карите), витамин Е, провитамин В5, масло от бабасу и масло от авокадо.

Специалистите са направили експерименти, в които сместа е добавена към култури, съдържащи различни вируси, бактерии и вид гъбички.

И двата типа вируси са били напълно унижощени в рамките на една минута след контакт с крема с екстракт от червена боровинка.

Резистентните към лекарства бактерии и гъбичка до голяма степен са били ликвидирани до пет часа след прилагането на сместа.

Изследователите предполагат, че новата формула на червилото може да осигури защита срещу различни патогени, което прави по-безопасно споделянето му с други хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *