Дестинации & Дегустации

Варна ви очаква: Запасете се с време, за да видите всичко, което си струва

Варна често е наричана морската столица на България. И може би донякъде наистина е така. Макар през последните години градът да е доста позанемарен, заради политически и финансови недолюбвания, Варна все пак е перла в короната на черноморските градове.

Дългата километри морска градина е приятна за разходки през лятото. Предлага идеални варианти за спорт и отдих.

Красивите алеи, в които греят пламъчета и други цветя, приютяват туристите в най-горещите часове на деня.

Широки плажове, красиви гледки, готини заведения, сравнително нормални цени като за сезон – Варна ще ви очарова. Наистина. Завърших гимназия тук и всеки път, когато се връщам, си спомням за огромните тълпи немски, френски и чешки туристи, обути в бели къси панталонки, вдигащи врява в центъра.

Тази година нямаше толкова много хора в центъра, но пък по крайбрежната животът си тече с пълна сила.

Пътувахме с влак – на отиване бяхме в първа класа, на връщане – в спално. И двата пъти беше много приятно и нямахме проблеми. Особено със спалното – чисто, климатикът работеше, нямаше закъснения, проблеми. Поздравления за БДЖ.

Наехме си Cozy Apartment през Airbnb. Точно в центъра. Супер удобно като място, отсреща има чудно местенце за хапване – „Тиганъ“.

Плажът е на една ръка разстояние, както и всичко друго, което си струва да видите.

Всичко, което хапнахме в „Тиганъ“ – от супите, през основното, до десертите, бе невероятно вкусно. А цените са съвсем нормални.

Задължително отидете до Делфинариума – преживяването си струва. Шоуто е направено с чувство за хумор, има история, има закачки, децата се забавляват.

На Филип много му хареса. Естествено купихме си плюшено делфинче.

Досега не бяхме гледали шоуто, обикновено сядаме в кафенето, където делфините се виждат под водата – когато се гмуркат. Сега първо гледахме, после влязохме в кафенето – вече няма вход.

И поне една вечер отделете да седнете край брега, заведенията на плажа са супер готини. Ние избрахме рибарския плаж. Супер бургери, уникални пържени картофки, коктейлчета, бира…

Ако обичате суши и сте във Варна, струва си да опитате суши bowl или сьомга сет в Atelier 60.

Супер приятно местенце, с хубава кухня, идейни презентации, идеално за срещи с приятели. Ние с Филип обожаваме суши и нещата много ни харесаха. Има пространство навън, има място дори за игри.

Другото място, което винаги посещаваме, е зоопарка. Обикновено има животни, които се разхождат свободно и могат да се погалят – пони, пауни, други птици. Преди имаше и контактна зона. Тази година нямаше нито животни, нито контактна зона. И все пак беше забавно – нахранихме камилите и се забавлявахме с чаплите.

Посетихме и Балчик. Има автобуси, ще ви спрат близо до входа на градината. Внимавайте обаче с връщането – автобусът тръгва от автогарата на града, която е на 3 км от Ботаническата градина. Има автобус, градски, но той има доста разредено разписание. Наложи ни се да хванем такси, за да не изпуснем бусчето до Варна. Често няма места, понякога шофьорите не качват всички, а друг път има толкова правостоящи, колкото и седнали. Но пък градът е красив.

Ботаническата градина в Балчик е известна със своите кактуси

А Ботаническата градина наистина си заслужава.

Най-голяма забележителност е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти.

Любителите на бодливите красоти могат да се насладят още на едроразмерните кактуси на открито, както и на къта със зимоустойчиви кактуси.

Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове – древното гинко, мета секвоята (индивид с такива размери и на такава възраст извън естествения ареал има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едро цветната вечнозелена магнолия и други.

И не на последно място – ако имате време, непременно се отбийте за по едно кафе в Katt Cafe.

Много е яко. Пиете си кафето в компанията на мили, мъркащи писани. Филип не пожела да си тръгне, стояхме там три часа. Но беше супер приятно.

Доказано е, че общуването с котета и кучета е полезно за психичното здраве. Така че не се колебайте – ако имате път, котешкото кафене е точно в центъра на Варна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *