ЛюбопитноНовинкиПазаруване

Виното – напитката на боговете

Букет от аромати, игра на светлини и сенки, невероятен вкус. И всичко това – събрано в една чаша с вино. Невероятно, нали? Виното може да придаде на вечерта едно много приятно очарование.

Бяло или червено

Основно виното се дели на два вида – бяло и червено. По принцип гроздовият сок е безцветен, цветът на напитката идва от ципата на плода.

Цветът на червеното вино всъщност варира от бледорозово до тъмногранатово, а бялото – от сламено-златисто до кафяво. Младите вина имат по-наситен цвят в сравнение с отлежалите.

Младо или старо

И виното, както и човекът, се ражда, формира, съзрява, остарява… Всеки сорт си има определен срок на годност и темпове на съзряване. Има вина-дълголетници, но няма вечни питиета.

Това, че виното е старо, не означава задължително и че има по-добро качества като питие. Някои сортове са по-хубави, когато са по-млади, например, френското червено божоле.

Други сортове, като мускатът, се пият по-отлежали, поне две-три години.

Възрастта на виното обикновено е отбелязана върху етикета на бутилката. Невинаги обаче това е точният срок на годност, защото понякога на етикета се отбелязва годината на реколтата, а не годината, в която виното е бутилирано.

Сухо или сладко

Както бялото, така и червеното вино обикновено не съдържат примеси или добавки. Виното, което съдържа минимално количество захар (не повече от 0, 2-2%) е сухо. И обратното – виното, с по-голям процент захарно съдържание е сладко.

Едни от популярните десертни, сладки нина са унгарското „Токай“  и португалското „Мадера“ (при производството му към гроздовия сок се добавя бренди).

Съхранявайте с любов

Виното е продукт, който страда от интензивната светлина, чувствително е към резки промени в температурата, не обича да го разклащат.

Ако някой ти донесе бутилка вино от Кипър или Германия, остави напитката да отлежи и да се стабилизира три-четири дни преди да го изпиеш с приятели.

Бутилките с вино трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място, задължително в хоризонтално положение (така корковата тапа не изсъхва, а  виното не влиза в контакт с въздуха). Температурата в помещението трябва да е 10-12 градуса. При десертните вина може да достигне 14-16.

А сега – наздраве!

Всяко вино има своите достойнства.

От голямо значение е чашата, в която го пиете – тя трябва да е прозрачна, безцветна, със столче.

Хубавото вино трябва да има прозрачен цвят.

Виното не трябва да е много изстудено, защото така няма да устетите аромата му. Не трябва и да е много топло, защото така на преден план излиза ароматът на алкохол. Колкото е по-кисело виното, толкова температурата му трябва да е по-ниска. Най-добрата температура за шампанското е 6-7°С.

Ако искате да опитате няколко вина, започнете от сухите към сладките, от леките към по-тежките, от белите към червените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *