Здраве

Защо селенът е важен за вашето здраве

Селенът е основен микроелемент, необходим на човешкото тяло за различни физиологични процеси. Въпреки че е необходим само в малки количества, той играе решаваща роля в поддържането на добро здраве.

Той е антиоксидант. Селенът е основен компонент на глутатион пероксидазата, ензим, който предпазва клетките от окислително увреждане, причинено от реактивни кислородни видове (ROS). Като неутрализира ROS, селенът помага за предотвратяване на клетъчно стареене и увреждане на ДНК, което може да доведе до хронични заболявания и рак.

Повишава имунитета. Селенът подкрепя имунната система чрез увеличаване на броя и функцията на белите кръвни клетки и антителата. Той също така участва в производството на цитокини, които са химически пратеници, които помагат за координирането на имунния отговор.

Полезен е за щитовидната жлеза. Селенът е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която произвежда хормони, регулиращи метаболизма, растежа и развитието. Дефицитът на селен може да доведе до хипотиреоидизъм, състояние, характеризиращо се с недостатъчно производство на тиреоидни хормони.

Има роля за репродуктивните функции. Селенът играе роля в мъжката и женската плодовитост. При мъжете подпомага производството, подвижността и качеството на сперматозоидите, докато при жените допринася за здравето на яйцеклетките и поддържа хормоналния баланс.

Важен е и за сърдечно-съдово здраве. Селенът помага за защитата на сърцето чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението, насърчаване на здравето на кръвоносните съдове и подпомагане на функцията на сърдечните мускули. Някои проучвания също предполагат, че може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания.

Консумирането на адекватни количества селен може да повиши нивата на глутатион пероксидазата и други антиоксидантни ензими, защитавайки тялото от оксидативно увреждане.

Достатъчният прием на селен може да засили имунния отговор, намалявайки риска от инфекции и заболявания.

Чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението, селенът може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.

Някои изследвания показват, че селенът може да намали риска от развитие на определени видове рак, включително рак на простатата, белия дроб и дебелото черво.

Дефицитът на селен може да доведе до няколко здравословни проблема.

Хипотиреоидизъм. Селенът е необходим за производството и ефективността на хормоните на щитовидната жлеза. Дефицитът може да доведе до умора, наддаване на тегло, студени ръце и крака, депресия.

Проблеми с имунната система. Дефицитът на селен може да отслаби имунната система, увеличавайки податливостта към инфекции и заболявания.

Кожни проблеми. Селенът е важен за здравето на кожата. Дефицитът може да причини състояния като алопеция ареата (косопад), карпално-тунелен синдром и халогениден миришещ дъх.

Сърдечно-съдови заболявания. Дефицитът на селен може да увеличи риска от сърдечни заболявания, повишавайки риска от възпаления и оксидативен стрес.

Богати на селен храни включват бразилски орехи, риба, месо, морски дарове, яйца, млечни продукти, ядки и семена. Добавките със селен също могат да се използват под ръководството на доставчик на здравни услуги.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *