Добра формаНовинки

10 стъпки към здравословното хранене

Тези 10 стъпки към здравословното хранене ще ти помогнат да намалиш теглото и да запазиш желаните килограми. Да съхраниш здравето си и да бъдеш винаги в добра форма и настроение.

Състави си меню от разнообразни продукти
За предпочитане е в него да преобладават тези с растителен произход, тъй като животинските мазнини повишават нивото на холестерина в кръвта. А това създава риск от сърдечни заболявания.

Не загърбвай напълно хляба и макаронените изделия
Съществуващото мнение, че от тях се пълнее, не е съвсем точно. Тези продукти съдържат и полезни за организма ти хранителни влакна, минерални съединения, витамини от групите В и С. Лекарите препоръчват да се хапва основно черен или пълнозърнест хляб, както и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно.


В дневното ти меню задължително трябва да присъстват плодове и зеленчуци
Препоръчителното количество е около 400 г на ден, като съотношението трябва да е в полза на зеленчуците. Плодовете и зеленчуците са източници на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини, минерали.

Всеки ден включвай в менюто си нискомаслено мляко или различни млечни продукти – извара, например.
Ако не си голям фен на млякото, хапвай повече богати на калций храни като риба и тъмнозелените листни зеленчуци.

Шеста стъпка
Вместо да пържиш храната, приготвяй я на пара, задуши или запечи без мазнина. Така ще запазиш съдържащите се в продукти полезни вещества, а вкусът няма да е по-лош!


Захарта трябва да съставлява не повече от 10% от дневното ти меню
Според много експерти именно „бялата отрова“ е една от причините за преждевремонното стареене. И появата на кариеси, разбира се.

Учените съветват да не приемаш повече от 6 г (една чаена лъжичка) сол на едно хранене (в това число влиза и солта, съдържа се в продуктите).
За предпочитане е да използваш йодирана сол – така ще осигуриш на организма си допълнително количество йод, важен елемент за функционирането на щитовидната жлеза и други процеси в организма ти.


Определи своя индекс на телесната маса
За това ще ти помогне следната формула: ИТМ = теглото ти в кг/(ръста в метри на квадрат). Ако резултатът е между 18,5 и 24,9, нямаш нужда от диетичен режим. Ако все пак искаш да свалиш някой друг килограм за настъпващото лято, препоръчително е това да става постепенно и в комбинация с физическа активност. Безопасното отслабване е с 500 до 800 г за седмица.

Избягвай употребата на алкохол или намали до минимум приеманото количество. Не повече от 1 питие на ден. Алкохолът води до дефицит на витамини и минерали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *