Любопитно

13 ноември: Световният ден на добротата

Днес отбелязваме Световният ден на добротата (World Kindness Day).

На 13 ноември през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение за доброта. На този ден специално внимание се обръща в Канада, Япония , Австралия, Нигерия и Саудитска Арабия, а през последните няколко години все по-голяма популярност придобива и в Индия, Италия, Сингапур, Великобритания.

Колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме, показват изследванията на психолози от Япония и САЩ.

Хората, които ежедневно показват своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония, твърдят учени.

Както казва Марк Твен, добротата е езикът, който глухите могат да чуят и слепите да видят.

13-ти ноември е избран за Световен ден на добротата, тъй като тази дата е белязана от тежки събития в човешката история.

Още през 1002 г. крал Етелред ІІ избива стотици викинги, заселили се във Великобритания, по споразумение между английския крал и краля на викингите, които населявали Скандинавите.

13 ноември 1854 година е белязан с две морски катастрофи, завършили с близо хиляда удавници. Потъват американският кораб New Era с над 300 пътници и екипаж, и британският кораб Prince с над 500 жертви.

През 1970 г. Индийският океан стоварва върху крайбрежието на Бангладеш тропически циклон и цунами, които причиняват смъртта на над 550 хиляди човека.

15 години по-късно – през 1985 г., отдавна заспалият вулкан Невадо дел Руиз в Колумбия избухва и покосява живота на над 20 000 души.

„Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро, каквото и да става.“, казва Майка Тереза.

На 13 ноември се отбелязва и Международния ден на незрящите.

Датата е избрана защото е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите. И основава в Париж първия в света интернат за слепи. Международният ден на незрящите е обявен от ООН през 1946 г.

Двата дни са съвместени на една дата, защото са свързани помежду си. Слепите се нуждаят от подкрепата на зрящите, а добрите хора изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *