ЗдравеНовинки

14 юни: Световен ден на доброволния кръводарител

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител.

Мотото на кампанията през 2023 г. е „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често.“

Във връзка с предстоящото честване на Световния ден на кръводарителя Националният център по трансфузионна хематология съвместно с БЧК организира тържествено събитие. То ще се проведе на 14 юни от 12:00 часа в аулата на НЦТХ, адрес: гр. София, ул. „Братя Миладинови“ 112.

„Екипът ни ще награди петнадесет организации и личности за специален принос за кръводаряването. 150 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения вече получиха благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната.Уважаеми кръводарители, приемете нашата дълбока признателност затова, че доброволно и редовно дарявате кръв, за да подкрепите лечението и спасяване живота на болни и пострадали пациенти. Всяко кръводаряване е ценен животоспасяващ дар, а многократните кръводарявания са ключът към осигуряването на адекватно количество безопасна кръв. БлагоДаря.“

Датата 14 юни е избрана като признание към Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20. век.

За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда. А рождената му дата е определена от Световната здравна организация за Световен ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители.

Това са дарителите, които помагат безкористно, и при тях рискът е най-нисък, защото не са водени от принуда или заплащане.

Денят подчертава огромното значение на кръводаряването като акт на съпричастност. А не като акт на принуда от обстоятелствата или користни интереси.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *