Здраве

20 октомври: Световен ден за борба с остеопорозата

Остеопорозата и диабетът са широко разпространени състояния със значима свързана заболеваемост и смъртност. Пациентите със захарен диабет имат повишен риск от костни фрактури.

При болните с диабет тип I рискът се повишава приблизително 6 пъти, а при пациентите с диабет тип II опасността е 2 пъти по-голяма в сравнение с хората без захарен диабет. Това припомнят от Амджен България по повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата.

Тази година компанията насочва вниманието на обществото върху връзката между остеопороза и диабет.

Консултацията със специалист – ревматолог или ендокринолог, както и измерването на костната плътност чрез остеодензитометър (DXA), е най-надеждният начин за диагностициране на заболяването.

Високата кръвна захар има неблагоприятен ефект върху костите. Затова пациентите с диабет трябва редовно да изследват своята костна плътност.

Повишените нива на инсулин водят до ускорен костен обмен и костна загуба, което от своя страна може да доведе до остеопороза. Хипергликемията (повишените нива на кръвна захар) увеличава оксидативния стрес, което води до възпалителни процеси в цялото тяло и в частност на костите.

По данни на Международната фондация по остеопороза (МФО) на всеки час в България се регистрират по шест фрактури в резултат на остеопороза или около 150 дневно.

Повече от 420 000 българи страдат от крехки кости, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже.

От друга страна диабетът се превръща в епидемия, като до момента са диагностицирани повече от 360 млн. души в световен мащаб.

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 млн. се разболяват от диабет, а от тях 70 000 са деца.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2030 г. над 500 млн. души ще бъдат засегнати от диабет. В България от това заболяване страдат около 500 000 души, като 40% от тях не знаят, че са болни.

Специалистите съветват, ако страдате от „захарна болест“ да посещавате специалист и редовно да изследвате костната си плътност.

Според статистиката, след 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура. Вследствие на чупливост на костите.

Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, на ендометриума и на яйчниците взети заедно.

Изследване на МФО сочи, че заболяването все още се диагностицира много късно.

У нас до 68 хил. костни фрактури биха могли да бъдат избегнати, ако хората с повишен риск получат адекватна лекарствената терапия.

Счупването на бедрената шийка води до повишение с до 20% на смъртността в рамките на 1 година. За съжаление, смъртността в резултат на остеопорозата у нас е по-висока (184 на 100 000), отколкото в Европейския съюз (116 на 100 000).

Всяка година на 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Тази година той е под надслов „Да направим костите си по-здрави“.

Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса.

Консултация със специалист ревматолог или ендокринолог и измерването на костната плътност чрез DXA скенер (остеодензитометър) е начинът за диагностика на заболяването. Лекарствата са важен елемент от лечението. То трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *