Новинки

25 ноември – Международен ден срещу насилието над жени

Глобално проучване, проведено от Фондацията за жените на Avon, обхванало 14 400 жени в 15 страни, показва, че една от пет дами не се чувства сигурна в своята общност. Броят им се увеличава до 47% в Южна Африка и до 51% в Турция.

60% от жените вярват, че подадените жалби за сексуално насилие ще бъдат взети под внимание (спадайки до 48% в Перу). 58% имат доверие в правните системи за защита на жертвите на физическо или сексуално насилие (спадайки до 45% в Турция).

59% от жените имат доверие на правната система да третира психическото насилие като престъпление.

Повече от 50% съобщават, че те или техен близък е бил жертва на тормоз.

Само преди няколко месеца стартира денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие в България. Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен.

25 ноември – Международният ден за за елиминиране на насилието срещу жените, е инициатива на ООН. Организацията приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *