5 причини да бъдете оптимисти

Принципът за наполовина пълната чаша влияе практически върху всички сфери на живота ни – от здравословното ни състояние, през кариерата, до отношенията ни с околните.

Според немския психотерапевт Дорис Волф, има поне 5 причини да бъдете оптимисти.

Лесно ще постигате душевно равновесие

Хората, които мислят позитивно, не страдат от излишни притеснения. Това не означава, че не се разстройват, че нямат тежки дни или пък че късметът никога не им изневерява. Не, просто те успяват да си върнат душевното равновесие много по-бързо от останалите.

Оптимистичното отношение към света им помага да открият положителни страни във всичко, което им се случва, така вместо да се задълбочават в проблемите си, те търсят изход от тях и бързо го намират.

Когато човек е спокоен, мисли по-трезво и вижда по-ясно възможните решения.

Ще бъдете по-креативни

Позитивното мислене въздейства на възприятията и чувствата ни, а оттам и на креативността ни. Доказано е, че оптимистите са по-уравновесени, по-внимателни, по-добре слушат и виждат случващото се около тях.

Техните сетива са широко отворени и много по-възприемчиви спрямо новите идеи, затова са и по-креативни.

Когато започнат да правят нещо и работата стигне до задънена улица, оптимистът те си мисли „няма да стане”, а „сигурно има начин да се получи”. И то се получава.

Ще сте в отлично здраве

Оптимистите съхраняват за по-дълго своята младежка визия и добрата си форма. Те са убедени, че здравето им е в техните собствени ръце, а това ги прави по-силни.

Много изследвания показват, че имунитетът е по-устойчив, когато човек е настроен позитивно и оптимистично към живота.

Затова оптимистите страдат по-рядко от сърдечни заболявания. Душевната хармония е в основите на хармоничното и здраво тяло, което пък е най-добрата защита срещу болестите.

Ще изкачите по-бързо по служебната стълбичка

Оптимистите са по-успешни в професионален план и печелят повече. Там, където останалите виждат проблем, оптимистите виждат шанс за нови постижения.

Те не обичат утъпканите пътеки, а смело прокарват нови. Благодарение на това, че почти винаги се чувстват в добро разположение на духа, оптимистите по-бързо и лесно се справят с неприятните и тежки задачи.

А това ги прави любимци на шефовете. Което пък им помага да се изкачват бързо по служебната стълбичка и да получават допълнтелни бонуси.

Ще привличате успелите и добрите

Оптимистите възприемат околните не като врагове, а като съмишленици. Всеки е техен приятел, докато не ги разочарова. Но дори и тогава, те няма да го „натопят” пред останалите колеги или приятели. Това поведение им печели много симпатии.

Ето защо оптимистите обикновено привличат към себе си дружелюбни и успели хора, които също като тях търсят съмишленици.

Доказано е, че ако в един екип има поне двама оптимисти, екипът ще успее с всички проекти и поставени му задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *