Добра форма

4 пролетни зеленчука, които извайват фигурата

В градината и на пазара вече е много зелено – има салатки, репички, коприва и киселец, артишок, аспержи… Всички тези зелени зеленчуци са богати на полезни за организма ни вещества, а някои от тях са много добри приятели на здравословното тегло.

Репички. 95% от съдържанието им се състои от фибри и вода, което ги прави идеален продукт за диета. В 100 г репички има само 14 ккал, както и дневната норма за човешкия организъм от витамини С, В, Е, калий, магнезий, флуор, които подпомагат отслабналия през зимата имунитет, салицилова киселина, която се явава в ролята на „природен аспирин“, регулира температурата на тялото и се бори с възпалителните процеси.

Пролетни гъби. Признат от диетолозите източник на протеини. Някои звезди, като Кейти Пери например, спазват любопитната „м-диета“ според която пет пъти на ден хапват ястия с гъби и отслабват. Това, според някои специалисти обаче не е толкова здравословно, защото дневната ни норма от гъби трябва да бъде не повече от 200 г.

Киселец. В нежните листа на киселеца има две ценни киселини, витамин С, витамини от група В, калий, калций, магнезий. В 100 г киселец има само 19 ккал.

Артишок. Богат е на протеини и фибри. Благодарение на ниската си калорийност (28 ккал в 100 г) той е идеалният пролетен зеленчук за диета. Веществата, които съдържа, подобряват обмяната на веществата, възстановяват клетките на черния дроб. Цинаринът почиства съдовете и понижава нивата на вредния холестерол, а инулинът се грижи за здравословното ниво на кръвната захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *