Дестинации & Дегустации

5 причини да посетите Айндховен

Полетът от София до „най-изобретателния град в света”, както сп. Forbes нарече холандския Айндховен, трае точно 3 часа. Но всеки един час в самолета си струва, защото срещата ви с този стар европейски град ще ви хареса.

Еволюон – един от символите на Холандия
В Айндховен има няколко музея, които си струва да посетите – Музеят на светлината в изкуството, Музеят за модерен дизайн и иновации, Историческият музей под открито небе… Непременно посетете Abbemuseum , в който можете да се насладите на модерно и съвременно изкуство. Експозицията включва шедьоври на Пикасо, Кандински, Мондриан, Шагал. Струва си да видите и Еволюон – построен във формата на летяща чиния, един от символите на града и на цяла Холандия – преди е бил популярен технологичен музей, но днес е конферентен център.

На по чаша… бирена супа
След разходката по магазините и забележителностите, можете да седнете ведин от многото пъбове и ресторантчета. Задължително си поръчайте айнховенска бира, особено от тази, направена в местния манастир. Дори и да не пиете бира, посетете манастира – ще ви нагостят с бирена супа и бирен ликьор. Казват, че монасите в него имали специално разрешение от самия папа за консумация на малки количества.

Като във Формула 1
Само тук автобусите приличат на болиди от Формула 1, върху автобусните спирки растат красиви цветя, а кошчетата за боклук напомнят за… банкомати. Развитието на града до голяма степен е свързано с компанията Philips, която открива тук през 1891 г. фабрика за производство на електрически крушки. Именно компанията стои зад забележителните улични фенери, които и днес радват жителите и гостите на града, както и зад стилните превозни средства на градския транспорт.

В клуба на Гулит и Роналдо
Няма как да посетите Айндховен и да не отидете до стадиона на местния футболен отбор – PSV. Първоначално клубът бил просто място за отдих и разтуха на работещите във Philips мъже. По-късно те били заменени от професионални играчи. На стадиона на PSV са играли звезди от световна величина като Рууд Гулит, Роналдо, Ромарио…

Едно кръгче?
Любимият транспорт на местните хора винаги е бил и си остава велосипедът. Ще го срещнете във всякакви форми и цветове. В някои части на града велоалеите са дори по-широки от самата улица. Трябва обаче много да внимавате да не застанете върху велосипедна алея – има опасност някой да ви блъсне, защото се кара с голяма скорост. Градът предлага много красиви паркове, в които също можете да се повозите и да разгледате.

Конопена риза за спомен
Можете да си донесе за спомен различни сувенири. Напоследък е модерно да се купуват дрехи от коноп, които са изключително популярни в Холандия. Казват, че са и доста практични и удобни. Разбира се, задължителният сувенир са дървените или керамични налъми. Струва си да си вземете още шоколад, карамелени бонбони, различни местни сирена, прибори за рязане на сирене, подправки. И – бира!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *