Добра формаНовинки

5 стъпки за справяне със стреса

Справянето със стреса е важно умение, което може да ни помогне да поддържаме физическото си и психическо здраве в добра форма. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза.

Релаксирайте. Използвайте техники за релаксация като правилно дишане, медитация, йога, рисуване. Намерете време за занимания, които ви карат да се чувствате отпуснати и спокойни, щастливи. Всичко това може да намали нивата на стрес и да ви помогне да се почувствате добре – отпочинали, щастливи. Дори едни десет минути, прекарани на пейката в парка, слушайки песента на птиците, ще свали напрежението и ще проясни мислите ви. Положително влияние има също така шума на течащата вода. Седнете близо до шадраван или поточе, ако сте в парка/гората.

Бъдете активни. Физическата активност е отличен начин за справяне с натрупаното напрежение и стрес. Изберете онзи спорт, който ще ви допадне – разходка, плуване, тичане, йога, каране на велосипед, тенис, бадминтон. Възможностите са наистина неограничени. Физическата активност помага на тялото да отделя ендорфини – хормоните на щастието, затова в никакъв случай не го подценявайте.

Планирайте задачите си. Планирането на времето дава страхотни резултати. Записвайте целите си в тетрадка, тефтер, в компютъра, правете си план за деня. Степенувайте задачите и започнете с по-малките и лесно достижими. Но бъдете сигурни, че сте отделили време за отдих. Започнете с две три задачи за деня, разпределени в конкретен часови диапазон, след това си оставете време за дълъг обяд, за разходка, а след това – запишете още една или две задачки.

Не отказвайте подкрепа. Подкрепата от семейството, приятелите и близките може да ви бъде от голяма помощ при справянето със стреса. Споделете своите чувства и притеснения с тях, потърсете съвет и помощ, ако е необходимо. Имайте време за качествено време, което да прекарате с любимите хора. Разговорите с приятел могат да свалят нивата на стреса почти наполовина. Споделянето на проблема действа разтоварващо, а и две глави винаги мислят по-добре от една.

Инвестирайте в себе си. Инвестирайте време да учите нови неща. Независимо дали става за умение като готварски курс, курс по рисуване, танци, език. Всяко ново нещо, което научаваме, стимулира мозъка, подмладява ни, кара ни да се чувстваме по-успели, по-щастливи, реализирани и съответно – по-малко стресирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *