Здраве

6 ползи от динята и защо е добре да я има в менюто ви

Динята е любим плод и вкусно средство за разхлаждане в летните жеги. Тя е богата на витамини и хранителни вещества. И може да ни помогне профилактично срещу някои заболявания. 

Поддържа хидратацията

Една средно голяма диня съдържа около 92 процента вода. Затова плодът е идеалният вариант за поддържане на хидратация, казва Елизабет Бейл от Elizabeth Bale Nutrition.

Водата е важна част от функционирането на тялото. Тя представлява 60 процента от състава на човешкото тяло, което обяснява защо динята играе толкова голяма роля.

Динята съдържа много витамини

Сред тях са витамин А, С, В-6. Динята съдържа и магнезий, който помага за регулиране работата на мускулите и нервите.

Нискокалорична е

Един среддно голям резен диня съдържа около 45 калории, което го прави нискокалорична закуска. Високото съдържание на вода от друга страна може да бъде засищащо. Хапвайки диня имаме нужда от по-малко друга храна.

Предотвратява мускулни болки

Динята съдържа L-цитрулин – аминокиселина, която помага за намаляване на мускулната болка след тренировка.
L-цитрулинът разширява кръвоносните съдове и позволява по-голям приток на кръв към мускулите. Това може да намали усещането за болка по време на тренировка, казва диетологът Ейми Шапиро.

Проучване от 2013 г. установило, че участниците, които пият обикновен сок от диня или смесен с цитрулин, са по-малко склонни да получат мускулно възпаление.

Динята понижава кръвното налягане

„Тъй като цитрулинът помага за отварянето и отпускането на кръвоносните съдове, той може да подобри притока на кръв и да понижи кръвното налягане“, казва още Шапиро.

Поддържането на подходящо ниво на хидратация може да подобри кръвното налягане. Защото сърцето ще изпомпва кръвта към мускулите по-ефективно.

Проучване от 2012 г. е установило, че динята понижава кръвното налягане при възрастни с наднормено тегло и високо кръвно налягане.

Подобрява храносмилането

Фибрите са важни и за храносмилането, защото регулират масата на изпражненията, което улеснява процеса, казва Шапиро.

Въпреки че динята не съдържа много фибри – около един грам на парче – високото съдържание на вода също може да помогне за подобряване на храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *