Амал Клуни: Днес Украйна е кланица. Точно в сърцето на Европа!

Амал Клуни призова страните в ООН да се съсредоточат върху международното правосъдие за военните престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс, така че доказателствата за престъпленията да не стоят на съхранение – както е станало с жертвите на „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и Сирия.

„Днес Украйна е кланица. Точно в сърцето на Европа“, заяви Клуни по време на неформално заседание на Съвета за сигурност на ООН относно отговорността за случващото се в Украйна, организирана от Франция и Албания.

Клуни припомни гласуването в Съвета за сигурност през 2017 г. за одобряване на мярка, за която тя помогна да се лобира – създаването на екип на ООН, който да събира, запазва и съхранява доказателства за възможни международни престъпления, извършени от „Ислямска държава“ в Ирак.

Това се случи в същата година, когато на  нея  и съпруга ѝ, американския актьор Джордж Клуни, се родиха син и дъщеря.

„Децата ми вече са почти на 5 години и досега повечето от доказателствата, събрани от ООН, са на съхранение – защото няма международен съд, който да съди ИД“.

Клуни е част от международна правна работна група, която съветва Украйна относно осигуряването на възмездие за украинските жертви в националните юрисдикции и работи с Международния наказателен съд в Хага.

„Това е моментът, в който трябва да мобилизираме правото и да го изпратим в битката. Не на страната на Украйна срещу Руската федерация или на страната на Руската федерация срещу Украйна, а на страната на човечеството“,

заяви прокурорът на МНС Карим Хан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.