Дестинации & Дегустации

Бабяк, селото, в което има всичко за нормален живот

Бабяк е село в Родопите. Хората, които живеят в него го определят като „малката Швейцария на Родопите“. Защото е заобиколено от красива природа и защото в него има нормални условия за живот.

Бабяк се намира на 15 км от Белица.

Кметът се гордее с направеното и смело кани хората да го оценят сами.

„Елате да видите! Даже в София нямат такава канализация и такава инфраструктура, като при нас!“, казва Шемедин Бъсков, втори мандат кмет на селото, пред Биляна Славчева от БНР.

„Това е единственото село в България, от което не се изселва нито един човек. Селото ни е много хубаво, направи се инфраструктурата, благодарение на общинския кмет. Къде го има това – да живееш между Пирин, Рила и Родопите? Хората избират спокойствието и ни е на късмет, че сме родени в това китно селце. Просто няма как да го опиша!“

Бабяк има повече от 730 жители, детска градина и дори училище – пълно с ученици.

„Детската ни градина в момента се посещава от около 25 деца. Тя е смесена. Но леглата са едва 14, не стигат. Групата ни е от 3 до 6-годишни. И децата я посещават до обяд, защото няма къде да спят. А в селото ни имаме вече 10-12 новородени. Затова кандидатстваме с проект за нова градина и ако имаме късмет, ще се сдобием с такава. В нашето основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ се обучават към 100 деца. Някои от тях се извозват с автобус от съседните села“, разказва още казва Шемедин Бъсков.

 

Част от жителите са сезонни работници, които през зимата се прехранват като гурбетчии.

Но селото дава работа – преди две години в него отваря врати малък цех за 15-16 шивачки. Местните мислят и за селски туризъм, но споделят, че имат нужда от подкрепата на държавата.

А Бабяк е богато на история.

В землището на селото, в местността Бабяшка чука е открито тракийско светилище, в което са намерени оброчни плочи на Бендида, Зевс и Хера, където култовата дейност продължава до V в. На Бабяшка чука са запазени останки от манастира „Света Екатерина“.

В местността Митеш, на 4 км северозападно от Бабяк са намерени останки от антично светилище и надгробна могила от късния период на желязната епоха. В местността „Пшениценината“ са открити следи от древно антично селище. В миналото населението се е занимавало с рудодобив, за което свидетелстват останки от минни галерии. Добивани са злато (по река Златарица), смола и катран.

В местността Гогово (източно от Бабяк) са открити средновековен некропол и плочи. Открити са над 1000 медни и сребърни византийски монети и много единични средновековни монети.

Архитектурна забележителност в Бабяк е джамията, която се смята за архитектурен паметник. За сега няма данни кога точно е строена, но се предполага, че е било между 17 и 18 век.

„Имаме млади хора, които създават семейства, но имаме и ергени, които все още не са се задомили и дори си мисля да им наложим ергенски данък, че да ги накараме семейства да създадат най-сетне!“, шегува се кметът.

„Село Бабяк е развиващо се село, хората са там, задомяват се и най-хубавото е, че не напускат селото. И аз навремето, и други мои съселяни ходят по чужбина сезонно, работят, връщат се и инвестират си парите в селото, каквото всъщност се прави в цялата община Белица и това от своя страна съвсем естествено води до по-висока раждаемост и повече нужди. И аз като кмет и с кмета на селото сме си говорили редовно, това е една наша амбиция, която наистина да ни затвори този цикъл от цялостно реновиране на селото“, казва за БТА кметът на община Белица.

Снимки: YouTube, Народно читалище „Пробуда“село Бабяк

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *