Добра форма

Бъдете внимателни, ако сте тръгнали към планината

Заради паднал катерач в района на Боянския водопад, от ПСС съобщиха за спасителна акция, писа БТА.

Температурите вече са наистина ниски, а това означава, че трябва да бъдете наистина добре облечени и оборудвани.

Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо.

Движете се само в местата с маркировка, не навлизайте в райони, обозначени, че има опасност от лавини. Носете със себе си зареден мобилен телефон, храна, топла вода, съветват от ПСС.

Да, времето е подходящо за туризъм, но задължително – със съответната екипировка и предпазни мерки.

Носете дрехи с ярки цветове, достатъчно топли, изработени от ветро- и водозащитни материи. Вземете си и резервни топли дрехи, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкова по-студено става.

Преди да тръгнете, информирайте някого за вашия маршрут, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането ви. Информирайте го и при настъпили промени.

Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС. Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им.

Съвет: Преди да тръгнете към планината, направете си застраховка. Не струва скъпо, а буквално може да ви спаси живота. От началото на декември 2000 г. на българския застрахователeн пазар се предлага планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане – на стойност около 25 лв. на година, покрива разходи до 1 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *