Българската ваксина срещу COVID-19 бе представена днес пред бизнеса

Днес беше представена разработката на българската ваксина срещу COVID-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки на БАН, съобщи пресцентърът на Академията.

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и БАН, се състоя изцяло онлайн.

На форума за първи път публично бе представена разработката на родната ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към БАН.

Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които и възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса. Родната ваксина може да се впръсква, вместо да се инжектира.

Наред с ваксината, бяха представени PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство за обеззаразяване въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив.

Бяха показани също специална технология, използвана на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането. И робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *