LoveTeхНовинки

Български апарат стана част от космическа мисия

Двама пилоти и четирима пътници станаха част от първата комерсиална мисия на Virgin Galactic в суборбиталното пространство – с космическия самолет SpaceShipTwo.

Панталеоне Карлучи, инженер в Националния съвет за научни изследвания на Италия, Колин Бенет, астронавт инструктор във Virgin Galactic, полковник Валтер Виладей от италианските военновъздушни сили и подполковник Анджело Ландолфи, лекар от италианските военновъздушни сили са имената на „замесените“.

Virgin Galactic нарича тази мисия Galactic 01. Тя е съвместно изследователско проучване на италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия, наречено „Virtute 1“.

Мисията продължи около 45 минути и достигна височина от 85.1 километра. Били са направени 13 експеримента, предимно за медицински приложения.

Първият експеримент е с българския преносим дозиметър-спектрометър Liulin-CNR-VG, съобщават от БАН.

Той е разработен по договор за сътрудничество между Института за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) и Националния съвет за научни изследвания на Италия (CNR), Департамента по инженерство, информационни и комуникационни технологии и технологии за енергетиката и транспорта.

Дозиметърът е разположен в корпус от екструдиран алуминий с размери 66х56х26 мм. Теглото му, включително батериите, е 98 грама. Приборът е разработен от екип в състав проф. д.ф.н. д-р Цветан Дачев, главни асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук и инженерите Пламен Димитров и доц. Митьо Митев. Очаква се приборът Liulin-CNR-VG да измери профилите на потока и дозата космическа радиация от нула до 85.1 километра. Те ще бъдат сравнени с измерените на балони профили до 35 км над Ню Мексико, САЩ с прибори от типа „Люлин“ при експерименти на НАСА през 2005 и 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *