Българските столетници и тяхната тайна за дълъг живот

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. Това установиха кореспондентите на БТА, които потърсиха отговори колко и къде са хората над 100-годишна възраст в различните райони на страната и каква е тайната на дълголетието им. 

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 г.

В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко – 103-ма. Значително повече – 4958 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

В област Благоевград, по данни на НСИ, има 13 столетници, от които седем жени и шестима мъже.

В област Бургас има осем жени над 100 години, а хората между 95 и 99 години са 242-ма, като отново преобладават жените – 176.

На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, съобщиха от дирекция „Информационно и административно обслужване“ към Община Варна.

В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са жени, а четирима – мъже, съобщиха от Териториалното статистическо бюро.

Тайната на дългия живот е в движението и добрата храна, смята единствената столетница от Видинско.

Баба Мария Костова от село Войница е израснала в бедно семейство, но независимо от това е имала щастливо детство. Категорична е, че е достигнала до тази възраст защото „много е работила на двора, движела се е и се е хранела здравословно“. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, но яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка червено вино, разредено с лимонада. Баба Мария вярва в Бог, но не и на поповете, заради което не ходи често в църква.

Усиленият труд и движението са основата на дълголетието за 99-годишния дядо Нико на Кърджали.

Роденият в Елхово ветеран се е сблъсквал с много житейски трудности, но споделя, че работата и движението са го крепили във времето, и те са в основата на дълголетието му.

Най-възрастният жител на територията община Кюстендил е от с. Драговищица – жена на 101 г.

Киселото мляко от родопското село Момчиловци като фактор за дълъг живот .

Родопското село Момчиловци е популярно в Шанхай като селото на дълголетието. Известността му в Китай се дължи на мащабни рекламни кампании на компания, наложила на пазара в азиатската държава млечни продукти с марка „Момчиловци“.

Баба Радка от Разградско дължи дълголетието си на спокоен характер и силен дух.

Тя е родена през септември 1922 г. в село Черна, област Тулча, в Румъния. На 18 години се преселва заедно с другите си осем сестри и братя в Тертер, след подписания в град Крайова договор между Царство България и Кралство Румъния, разказва за БТА кметският наместник на селото Николай Иванов. Цял живот баба Радка работи по полетата на Добруджа и за възрастта си е в много добро здраве.

На 8 февруари 2023 г. 100 години ще навърши баба Славка Христова Тодорова от разградското село Просторно. Тя е родена в село Върбовка, община Павликени. В Просторно се преселва да живее със съпруга и двете си дъщери през 1957 г. от село Острово. Целият й живот е преминал в неуморим труд и грижи за децата. Работила е на различни места – в кравеферма като гледачка, в здравната служба, в детската градина, била е и пчелар.

Трудолюбие и спокоен живот е рецептата за дълголетие на Боян Райков от Силистренско.

Той отпразнува 100-годишния си юбилей тази година. Трудолюбие и спокоен живот е рецептата му за дълголетие. В селото още се носи славата на работливия юбиляр, свързана с най-вкусните зеленчуци, които отглежда и добрия му характер. И досега столетникът всеки ден извежда на паша малко стадо кози.

Трудолюбие, постоянна активност и доброта е примерът на баба Неделя от Търговище.

102-годишната Неделя Милева от поповското село Марчино, която на 15 ноември отпразнува своя рожден ден, е в завидна за годините си кондиция. Животът й не е протекъл гладко – съпругът й загива на фронта и тя остава сама в грижите за единствения им син. Работила е като готвачка, но и днес продължава да се занимава със земеделие – от градината й винаги има какво да се откъсне, споделя Найденова. Няма лична тайна за дълголетие, но според близките й при нея то се дължи на трудолюбието, постоянната активност, на скромността и добротата.

Силна вяра, четене и доброта към всеки, е рецептата на 100-годишната Гина Аролска от Чепеларе.

„Когато се отвори вратата, който и да е, веднага да му помогнеш с каквото можеш“. Да си отворен и добър към всеки, дори към непознатия… Прехвърлилата век баба Гина е скромна дори в яденето си – постно и по малко, обяснява дъщеря й.

В петте общини на област Ямбол има 12 дълголетници, родени през 1922 г. и 1923 г., показа справка на БТА в регистрите на местните служби на ГРАО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *