Здраве

Чесънът – универсалното лекарство

Признат за природен лек от векове, чесънът унищожава вредните бактерии в организма, действа като естествен антибиотик и антиоксидант.

Лековитата част на растението е неговата луковица, а ценните му съставки са: алицин като естествен антибиотик, витамините A, B 1, В2, колин, йод, както и съдържащите ензими и хормони.

Намира приложение при лечение на главоболие, рани, грип, срещу разстройство, за понижаване на кръвното налягане.

Известен и използван още в древността

В намерени древни египетски медицински източници, датиращи от 1550 г. пр.н.е., са открити около осемстотин формули за терапевтичните употреби на чесън, включително за онкологични заболявания.
Основателят на съвременната медицина – Хипократ, предписвал чесън на пациентите, страдащи от бронхит и пневмония.

Авицена пък съветвал да се използва чесън „против всички болести”.

Естествен антибиотик

Още през XIX в. Луи Пастьор изследвал антибактериалното действие на чесъна в лабораторни условия. Множество съвременни научни изследвания днес потвърждават ефективността му в борбата срещу различни бактерии, гъбички и вируси.

Регулира кръвното налягане

Резултатите от научни изследвания сочат, че чесънът помага за понижаване на систуличното и диастоличното кръвно налягане – свойство, дължащо се на съдържащите се в скилидките сулфиди. Чесънът намалява холестерола, което индиректно също влияе на кръвното налягане.

Помага при зъбобол

Хипократ препоръчвал чесън на пациентите си със зъбобол. Народната медицина предлага външно налагане с компрес от чесън или счукан чесън да се постави в устата на самия болен зъб. Обезболяващото му действие се дължи на алицина, който намалява развитието на бактериите.

Защитава от развитието на артроза

Проучване на английски учени доказва, че хората, които наблягат на ароматното растение са защитени от развитието на артроза. Според учените ежедневната консумация на чесън може да предпази възрастните хора от появата на неприятните болки в ставите, схващанията и другите симптоми на заболяването.

Действа като антиоксидант

Група учени, ръководени от проф. Дерек Прат, разкриха, че алицинът е един от най-мощните антиоксиданти и успешно се бори с вредните свободни радикали.

Чесънът помага още като жлъчегонно средство, при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Може да се приема при акне, инфекции на половите органи и бронхити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *