Новинки

Честит празник, студенти!

По мое време 8 декември беше голям празник. Чакахме го с нетърпение. И не защото ще дадем едни пари, за отидем на едно място и да изпием едно количество алкохол, а защото бяхме приятели, които заедно изкачват академичния връх.

Събирахме се някъде, свирехме на китари, пеехме песни на „Щурците“, „ФСБ“, „Металика“, танцувахме, общувахме… Повечето от нас нямаха скъпи коли, нито други лъскави придобивки. Но имахме респект към хората, които ни преподаваха и към институцията, наречена университет.

Днес като че ли празникът потъна в еуфорията на скъпите курорти и куверти. Всички сме чували, че е „по-лесно да влезеш в университета, отколкото в детската градина“…

Е, надяваме се да не е точно така. И да има смисъл. От и в образованието.

Но защо 8 декемви?

За първи път Студентският празник – 8 декември е отбелязан у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на свети Седмочисленици /на 25 ноември по стар стил/ – един от които е и свети Климент Охридски.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София.

На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен – на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

На 8 декември имен ден празнуват и всички, които носят името Стамат и Стамо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *