ЗдравеНовинки

Дами, бирата ни прави щастливи!

Две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги правят по-щастливи.

Това сочат резултатите от изследване на Салгренската адакемия, към Гьотеборгския университет в Швеция.

Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон, и публикувани в Бритиш медикъл джърнал.

Експертите отбелязват, че ключовият фактор за усвояване на полезните вещества в пивото е умерената употреба. А когато става въпрос за безалкохолна бира, положителните ефекти са още по-изразени.

Дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30%. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени. И разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки.

Положителните заключения не са толкова изненадващи!

Учени от университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, Германия, откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца, активира рецепторите. И това води до по-продължителен ефект върху т.нар. „системата за възнаграждение“. Специалистите уточняват, че веществото е налично не само в класическата бира, но и в безалкохолните ѝ варианти.

Според национално представително проучване от края на 2020 г., всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие. Изследването е проведено от агенцията за маркетингови проучвания Ипсос по поръчка на Съюза на пивоварите. Любопитни са и данните за потреблението на пиво при дамите.

Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно. А 35% – поне веднъж седмично.

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно. Според различните възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти.

Най-често бира пият дамите между 30-39 г. – близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20 -29-годишните дами.

През 2020 г. жените от Варна консумират бира най-често, средно 5,3 пъти месечно; следвани от Русе и Монтана – по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот.

Данните и от други изследвания доказват, че представителките на нежния пол са по-умерени и отговорни консуматори, които се стремят към балансиран и здравословен начин на живот, затова се насочват към нискоалкохолни напитки като бирата.

Интересно е, че подобен тип разумно отношение се наблюдава и в други сфери на живота на дамите, като мерило за това е и чувството им за обществена ангажираност. Именно жените демонстрират по-голяма осведоменост и активност по отношение на социалната отговорност на бизнеса, в това число на бирената индустрия, отколкото мъжете.

Наскоро, проведено също от агенция Ипсос по поръчка на СПБ проучване, показва, че 35% от дамите участват в различни зелени инициативи, а 33% – в дарителски кампании в подкрепа на нуждаещи се възрастни и деца.

А за всяка пета българка социалната отговорност на дадена компания е важна при избора на стоки или услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *