Лица

Дими, повелителката на съкровищата от сребро и още нещо

Има хора, които харесваш от първия път. И неща, в които се влюбваш в мига, в който ги съзреш. Познавам Дими Узунова от работата си в списанието. Тя е графичен дизайнер. А графичният дизайнер в една медия е истински творец.

Създава красота, смесвайки думи и картинки, за да се получи нещо наистина красиво – за гледане, и за четене.

Но да се върна на Дими. Тя си е творец по душа. Обича красивите неща. Обича природата. Естественото. Дими е почитател на дългите преходи с велосипед и трудните терени. Жива, жилава и в същото време страшно нежна.

Защо ви разказвам всичко това?

Защото Дими реши да смени посоката и да последва сърцето си. Започна да прави бижута 🙂

Но нейните бижута не са скучни, нито традиционни. Те са толкова живи, нестандартни и със собствена, красива душа, колкото и авторката им.

Бижутата на Дими разказват истории.

Аз, да ви призная, съм влюбена във всички. Но има едни обеци – овце, които просто откраднаха сърцето ми. Приказни са. Да. Това е точната думичка. Приказни.

Разбира се, пръстените със сърчице също са страхотни. Както и обеците с хора, седнали на стълба, водеща към звездите. И малките луни. И обеците-сърчица сребро, дървесина и фасетиран аметист…

Овцете, които спечелиха сърцето ми от първия миг!

Но няма смисъл да ви ги хваля. Просто влезте в страничката на Дими и ги разгледайте. Потърсете във фейсбук NoRoof treasures.

Това са нейните съкровища.

„Представям ви съкровищата на свободния дух и пътешествията, на изгревните гледки и залезните спомени. Съкровища без покрив, защото – “свободата няма адрес”. Съкровища сътворени от природни материали – срeбро, дървесина, естествени камъни… Неповторими като августовски звездопад, ръчно изработени с любов. За независими, свободни, приключенци, търсещи”.

И все пак – как един човек решава да започне да се занимава с нещо друго, с нещо различно от това, което досега е правил?

„Започнах с идеята да си направя бижута, които ми харесват“,

казва Дими.

„Като модел, цвят, форма. Не можех да намеря нищо, което да отговори на моя стил, на моето усещане при други бижутери. И затова реших сама да си ги направя. Записах се на курс. И това беше началото”.

Началото е трудно. То е свързано със закупуване на материали, пособия и всякакви екстри, които позволяват на артиста да превърне в реалност това, което е родило въображението му.

Изработката е дълъг и не много лек процес.

Дими обаче признава, че за нея работата е като медитация за душата й.

Предполагам това се случва с всеки, който се занимава с нещо, което обича, което му доставя удоволствие и дава свобода на творческото му начало.

Освен пръстените и обеците, Дими изработва и колиета, а съвсем скоро ще се появят и съкровищата й за коса.

Всеки, който желае, може да си поръча свое бижу.

Да избере от наличните или да сподели идеята си за свое съкровище, да я обсъди с Дими. Тя ще направи скица, която след одобрение от страна на клиента, отива в работилничката.

Времето за изработване е различно. Резултатът обаче винаги е супер. Убедете се сами!

 

Текст: Веселина Петрова
Снимки: личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *