ЗвездиНовинки

Ейми Уайнхаус, която остана завинаги на 27

Ейми Уайнхаус е родена на 14 септември 1983 г. в семейството на шофьор на такси – Мич Уайнхаус, и фармацевтката Янис Уайнхаус. Детството на бъдещата звезда е изпълнено с музика, поради факта, че в семейството ѝ има много джаз музиканти. Когато е на 10 години, става част от рап групата Sweet ‘n Sour. 

През 1996 г. 12-годишната Уайнхаус успява да получи място в престижното театрално училище „Силвия Янг“. Само четири години по-късно обаче е изгонена. Изглежда, че бунтовническия ѝ характер се проявява още тогава, защото причината за наказанието е „непристойно поведение и продупчване на носа“.

Въпреки проваленото обучение, Силвия Янг признава, че талантът на Уайнхаус е сравним с този на Джуди Гарнланд или Ела Фицджералд.

„Тя можеше да бъде една от най-великите певици“, спомня си директорката.

Ейми Уайнхаус е на 19 години, когато подписва първия си професионален договор.

Година по-късно, през 2004-а, излиза и дебютният ѝ албум Frank, който веднага достига до номер 3 в британските музикални класации. Не само че пее за живота си, но Ейми и пише за него. Като вдъхновение за първите си песни, тя използва връзката с бившия си приятел.

Критиците описват звездата като „бяла жена с черна душа“, а самата тя признава, че нейните идоли са Сара Вон, Дина Вашингтон и Ела Фицджералд. Тя избира да заложи на моден стил от 60-те години на миналия век, превръщайки прическата си в своя запазена марка и запознавайки света с дебелата очна линия.

Първата си татуировка – героинята Бети Бууп на дупето, Ейми прави на 15 и оттогава не спира. На дясната ѝ ръка стои изправено момиче с червена блуза и черни шорти, а до нея е името на баба ѝ – “Cynthia”. В краката на първото момиче седи друга гола дама с отворено ветрило. Сред другите татуировки на Ейми са голяма конска подкова на горната част на лявата ѝ ръка, ангел на гърба ѝ, перо и светкавица от вътрешната страна на лявата ръка и пееща птичка с нотички от вътрешната страна на дясната. Над сърцето ѝ стои предно джобче, а над него надписът “Blake’s” – посветен на съпруга ѝ.

Нейният голям успех обаче е съчетан с нарастващ дискомфорт на сцената и страх от изпълнения пред публика. За да компенсира това притеснение, Уайнхаус се обръща към алкохола, който я кара да забрави за всичко и да излезе пред хората.

Кариерата на Ейми е обещаваща. Което не може да се каже за личния ѝ живот.

През 2005 година тя започва да се среща с Блейк Фийлдър-Сивил, което бележи и началото на метаморфозата на изпълнителката. Именно тогава тя преминава от конвенционалния външен вид в джазовата епоха, появяват се множеството татуировки и очната линия.

Фийлдър-Сивил напълно признава, че той е човекът, който запознава певицата с „хероина, кокаина и самонараняването“ и споделя, че се чувства изключително виновен за това. Ейми винаги е смятала бившия си съпруг за нещо като муза. Дори по време на най-тежките им неприятности, тя публично е заявявала подкрепата си към Блейк и дори си прави татуировка с името му, която се намира близо до сърцето ѝ.

През 2007 г. звездата е арестувана в Норвегия и е прекарала нощта в ареста, заради притежание на канабис. Това обаче не е единственият такъв случай през тази година. Тогава тя попадна зад решетките, заради проблем с тогавашния ѝ съпруг Блейк. Според медиите, срещите на Уайнхаус със закона продължават и през 2008 година, когато тя е арестувана за предполагаемо нападение пред бар в Лондон. Същата година срещу изпълнителката е повдигнато още едно обвинение в нападение, както и арест за предполагаеми престъпления, включващи наркотици.

През 2008 година мениджърът ѝ Ник Шамански се опитва да накара звездата да постъпи в рехабилитационна клиника.

Ейми Уайнхаус се бори и с булимията в продължение на няколко години. Брат ѝ смята, че здравето ѝ е било значително отслабено от периодите на екстремно преяждане и последващите пристъпи на самоналожено повръщане и депресия, характерни за състоянието. Алек Уайнхаус казва, че болестта се е появила в тийнейджърските години на певицата, когато тя е имала група приятели, в която всички слагали купища сосове на храната си, изяждали всичко и след това я повръщали. Той допълва, че в крайна сметка повечето от тях са спрели, но състоянието на сестра му е останало и се е превърнало в сериозен проблем.

Отива си на 23 юли – на 27 години. Бодигардът ѝ я открива мъртва в дома ѝ в Камдън, Лондон. На 23 август 2011 година излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол. На 26 юли 2011 година тленните ѝ останки са кремирани в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *